Volledig scherm
Ter illustratie © Getty Images

'Kunstmatige kledingvezels via wasmachine op het bord'

Het wassen van synthetische kleding is mogelijk gevaarlijker voor de gezondheid dan tot nu toe gedacht, dat stelt de Plastic Soup Foundation (PSF) vandaag op basis van onderzoek.

Door het machinaal wassen komt een groot deel van de synthetische plastic kledingvezels in het water terecht. ,,Uiteindelijk belanden deze microvezels weer op ons bord”, zegt directeur Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation. 

Volgens de onderzoekers komt bijna 35 procent van de minuscule plastic deeltjes na het wassen in ons milieu terecht. Zij vonden de vezels terug in plankton, zowel gekweekte als wilde mosselen, zeezout en in honing. 

Gezondheidsklachten

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beschouwt micro- en nanoplastics als een potentiële bedreiging voor onze voedselveiligheid. Vis en schelpdieren die wij eten kunnen kleine stukjes plastic bevatten, wat gezondheidsrisico's voor de mens met zich mee kan brengen. Wat die risico's precies zijn wordt nog onderzocht.

De gezondheidsklachten bij dieren lopen uiteen van een verslechterde conditie, inwendige verwondingen tot aan verhongering en uitdroging. Het totaal aantal diersoorten dat hinder heeft van plastic ligt volgens de organisatie nu op 1.220 en blijft stijgen. 

,,Er was al langer bekend dat microplastics uit cosmetica in ons water terechtkomen. Maar uit dit onderzoek komt naar voren dat de vervuiling door kledingvezels nog vele malen groter is'', aldus PSF. Het gebruik van synthetische vezels in kleding is de afgelopen dertig jaar sterk gestegen.