Lichaam gevonden van vermiste vader die met dochter ging kiten: ‘zeer pijnlijke situatie’

Update + videoHet lichaam van een vermiste vader, die gisteren was gaan kiten met zijn dochter, is gevonden. De dochter gaf haar vader op als vermist nadat hij niet terugkeerde van hun gezamenlijke kitesurftrip op Scheveningen. De weersomstandigheden waren bar en boos. De kite van de vermoedelijk 53-jarige man werd gisteren al gevonden tussen de rotsblokken, nu is ook zijn lichaam boven water.

Het gure weer weerhield de vermoedelijk ervaren kiters niet om gisteren het water in te gaan bij Scheveningen. Ook al werd een wandeltocht met lichtjes langs de Scheveningse kust gisterenmiddag al afgelast vanwege harde windstoten tot wel negentig kilometer per uur. In de middag ging hij samen met zijn dochter kitesurfen. Zijn dochter ging eerder naar huis. Zij sloeg alarm toen haar vader na enkele uren nóg niet thuis was. 

‘Zeer pijnlijk’

De wind stond gisteren volgens ervaren kitesurfers ‘pal op het zuidelijk havenhoofd’. Dit is één van de twee in zee uitlopende pieren vanaf de haven van Scheveningen. ,,Als je daar in de buurt gaat kitesurfen dan neem je wel een groot risico,’’ beschrijft een ervaren kitesurfer. ,,Zeker in de omstandigheden van gisteren.’’ De kiter wil verder niet ingaan op de aard van het ongeval. ,,We hebben hier te maken met een zeer pijnlijke situatie, waarbij een dochter die eerder naar huis toe is gegaan, nu haar vader moet missen.’’  

Geen buddy

KNRM on Twitter

Ondanks een vier uur durende zoekactie is de vermiste surfer niet gevonden. Vanaf 17.15 uur werd gezocht door @KnrmSch , @knrmterheijde en @KNRMKatwijk , de brandweer, de helikopter van @Kustwacht_nl, @rbmonster en de @DePolitieheli. Morgen wordt verder gezocht. Foto's: @regio15

Het lijkt er volgens kiters op dat de man alleen was tijdens het ongeval. Binnen de kitewereld wordt geadviseerd om niet alleen het water op te gaan, maar altijd ‘een buddy’ te hebben, zoals ook bij duiken gebruikelijk is.

Tussen de rotsblokken van het zuidelijk havenhoofd werd gisteren na ruim een uur zoeken de kite en het kiteboard gevonden. Ook zijn fiets en kleding werden zuidelijker op de kade teruggevonden. Van de man ontbrak toen nog ieder spoor. Het reddingsteam heeft het lichaam uiteindelijk met een hoogwerker tussen de betonblokken vandaan gehaald. ,,Door de slechte weersomstandigheden is de man vermoedelijk tegen de betonblokken geblazen. Door de flinke windstoten, was de impact van de klap waarschijnlijk erg hard en is de man bewusteloos geraakt.”

Grootscheepse zoekactie

Na de vermissing starten de hulpdiensten direct een uitgebreide zoekactie langs de kust en rond beide havenhoofden van Scheveningen. Op het strand werd gezocht door de brandweer, politie en de KNRM. De KNRM Scheveningen werd bijgestaan door de KNRM van Ter Heijde en Katwijk voor zoekslagen op het water. Ook vanuit de lucht werd met een helikopter van de kustwacht, zo meldt De Scheveninger.

Rond half negen 's avonds is de Kustwachthelikopter terug gegaan naar de basis, en heeft een politiehelikopter met warmtecamera de ondersteuning in de lucht overgenomen. Ondanks de grote inspanning van de betrokken hulpdiensten werd de vermiste vader gisterenavond niet gevonden. Om 20.57 uur is de zoekactie afgesloten, om vandaag die actie weer te hervatten. Volgens de brandweer was de zee zo wild, dat verder zoeken gisteren geen zin had. Vanmorgen ging de zoekactie verder op de plek waar de kite was gevonden. ,,We zijn verder gaan zoeken omdat we vermoedens hadden dat het lichaam daar ergens moest zijn”, meldt de brandweer. Uiteindelijk werd zijn lichaam rond half negen gevonden. 

Volledig scherm
Het stoffelijke overschot van een kitesurfer gevonden tussen rotsblokken in Scheveningen © Regio15