Volledig scherm
© Thinkstock

Lokaal tot 35 graden. Nationaal hitteplan van kracht

Het wordt vandaag bloedheet. Vanmiddag loopt de temperatuur op naar 29 tot lokaal 35 graden en daarmee is het de heetste dag van deze week. Dat is zowel genieten (voor de liefhebbers) als oppassen geblazen.

Oppassen!
Kledingadvies: licht en luchtig. Ga voor dunne stoffen in lichte kleuren, die weerkaatsen de zon. Geen strakke pakjes, zwierige blouses zorgen voor betere ventilatie.

Smeren, smeren, smeren. De hoge zonkracht maakt ook het risico op verbranding groot. Je wordt misschien minder snel bruin, maar één dagje factor 50 is echt geen overbodige luxe.

Drinken, drinken, drinken. Koffie kan, maar sportdrank is beter. Daar zit een klein beetje suiker en zout in, dat kan je warme, zwetende lijf goed gebruiken.

Schroef het tempo een tandje terug op het heetst van de dag, tussen 12 en 16 uur. Als je overigens in een gekoelde kantoortuin zit, kun je gewoon doorwerken.

Eerst is het zonnig en droog, meldt Weerplaza. In de loop van de dag ontstaan meer wolken en enkele stevige regen- of onweersbuien. Daarbij waait een matige wind die geleidelijk van zuidoost naar zuidwest draait.

Vierdaagse
De deelnemers van de Vierdaagse staat een loodzware wandeldag te wachten. Om de wandelaars tegemoet te komen laat de organisatie deelnemers aan de 30 en 40 kilometer een half uur eerder vertrekken.

Gisteren vielen 1206 lopers uit. De etappe van vandaag leidt de wandelaars door Gelderland en Noord-Brabant. In beide provincies is het nationaal hitteplan van kracht.

Ook vannacht blijft het warm met minima rond 20 graden.

Genieten!
Haal een ijsje. Geeft verkoeling, stimuleert de economie en – niet onbelangrijk – stelt de inwendige mens tevree.

Zoek het park op, en lees in de schaduw van een grote boom eindelijk dat boek uit dat al een paar maanden op je nachtkastje ligt.

Geniet van een zwoele midzomernacht. Wat je ’s middags aan energie spaart, gooi je er ’s avonds uit.

Zet een opblaasbadje in de tuin en neem een verfrissende duik.

Binnenstad
De hitte werd gisteren al 141 deelnemers te veel, en het is dan ook aannemelijk dat vandaag nog meer mensen uitvallen. In de binnenstad van Nijmegen kan het kwik zelfs oplopen tot 37 graden. 

Het RIVM heeft tips gegeven om deze tropische dag goed door te komen. 

Mensen wordt aangeraden hun huisdieren niet te vergeten. Honden en katten moeten in de mogelijkheid zijn om verkoeling op te zoeken. Voorzie je huisdier van voldoende water, schaduw en eventueel een natte doek. 

Morgen is het met maxima van 22 tot 28 graden minder heet. De zon schijnt geregeld, maar er valt soms ook een bui.

Vrijdag en in het weekend wordt het 21 tot 24 graden.