Saverio Tucci, die in 2017 dood werd aangetroffen in een auto in Amsterdam-West, blijkt op grote schaal cocaïne aan de maffia te hebben verkocht.
Volledig scherm
Saverio Tucci, die in 2017 dood werd aangetroffen in een auto in Amsterdam-West, blijkt op grote schaal cocaïne aan de maffia te hebben verkocht. © -

‘Maffioso in kofferbak Amsterdam West was grote cokehandelaar’

De Italiaan Saverio Tucci, wiens lichaam in 2017 opgevouwen werd gevonden in een kofferbak in Amsterdam West, verkocht grote hoeveelheden cocaïne aan de maffia. Dat zeggen aanklagers uit de Italiaanse provincie Foggia.

Volgens justitie nam een maffiaclan uit Foggia elke week zo'n 30 kilo Colombiaanse cocaïne af, zo schrijft de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano. Op jaarbasis zou het om tientallen miljoenen euro's gaan. Voornaamste leverancier van die cocaïne was volgens de aanklagers Saverio Tucci, die opereerde vanuit Amsterdam. 

De Amsterdamse politie werd in 2017 bezocht door de Italiaan Carlo Magno, die zei dat hij een lijk in zijn kofferbak had liggen.  Hij bekende dat hij Tucci in een bovenwoning in Amsterdam Zuid had doodgeschoten. Het lichaam had hij in een koffer gestopt die hij op de Albert Cuypmarkt had gekocht, de trap af had gezeuld en in zijn auto getild. 

Maffiavete

Volgens Magno werd hij door Tucci al tijden afgeperst. Toen hij niet betaald kreeg voor een partij van 60 kilo cocaïne, zouden bij hem de stoppen zijn doorgeslagen. Magno werd uitgeleverd aan Italië en deed als spijtoptant een boekje open over Tucci en andere maffiafiguren.

Zo verklaarde Magno dat Tucci hem voor de moord vertelde dat hij één van de schutters was van een bloedige maffiavete in Foggia, waarbij niet alleen twee drugsbazen, maar ook twee boeren werden doodgeschoten omdat ze ongewild getuige waren.  Het lijkt er volgens politiebronnen op dat deze maffiavete in Amsterdam is uitgevochten, met de dood van Tucci als gevolg. 

Tranen met tuiten

Advocaat Leon van Kleef stond Carlo Magno bij toen deze zich na de moord op Tucci meldde bij de Amsterdamse  politie. Hij zei eerder tegen deze site te geloven dat Magno in een opwelling heeft gemoord. ,,Magno heeft nog gezegd: ‘Als ik hem koelbloedig had willen vermoorden, dan had ik dat niet in die woning gedaan.’ Tijdens een reconstructie op die plek, waar de politie nadeed hoe hij die koffer in de auto heeft kunnen krijgen, huilde hij tranen met tuiten. You can’t judge a book by it’s cover, maar hij leek mij geen maffiakiller.”