ME ontruimt opnieuw Museumplein in Amsterdam: 28 aanhoudingen, bekende betogers aanwezig
De politie in Amsterdam heeft vanmiddag bij de ontruiming van het Museumplein 28 personen gearresteerd. Drie personen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en zeven wegens het niet luisteren naar een bevel van de politie. De overige achttien zijn gearresteerd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen, zei een woordvoerster van de politie.
Delen per e-mail
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam liet in een reactie weten dat de betogers de regels hebben overtreden. ,,Demonstreren is een grondrecht en de driehoek wil demonstranten in de gelegenheid stellen hun standpunten kenbaar te maken. Ook nu er beperkingen gelden vanwege corona kan er op kleine schaal met een afgesproken aantal mensen op een veilige plek worden gedemonstreerd. Daarbij moet men zich wel aan de aanwijzingen en gemaakte afspraken houden. Het is teleurstellend dat de demonstranten ook vandaag de regels hebben overtreden”, aldus Halsema.
De demonstranten kwamen vanmiddag evenals afgelopen weken op het plein bijeen om zogenaamd ‘koffie te drinken’. Ze hadden onder meer gele paraplu’s bij zich met daarop de tekst ‘liefde en vrijheid’ en ballonnen in de vorm van hartjes. Volgens de politie waren er op het hoogtepunt van de demonstratie zo’n zevenhonderd mensen.
Toen het te druk werd op het plein en de mensen geen 1,5 meter afstand hielden, besloot de gemeente Amsterdam de betoging te verbieden. De politie greep kort daarna in en de meeste demonstranten vertrokken redelijk snel. De meesten gingen kort na 16.00 uur weg na een oproep van de politie. De ME liep vervolgens in linie om de mensen te verdrijven. Rond 17.30 uur was de rust weergekeerd en waren ook de politiebusjes weer vertrokken.
Bekende betogers
Uit sociale media blijkt dat verschillende bekenden van de politie zich onder de betogers bevonden. Tinus Koops, voorman van de anticoronabeweging Nederland in Opstand, was in Amsterdam, blijkt uit diverse livestreams op Facebook. Ook de rechts-radicale activist Ben van der K., die is veroordeeld voor het beledigen van Sylvana Simons, was van de partij.
Vorige week onrustig
Ook vorige week was het te druk op het Museumplein en hielden de ‘koffiedrinkers’ zich niet aan de coronaregels. Rond 15.00 uur werd de demonstratie door de Amsterdamse driehoek van politie, justitie en burgemeester ontbonden en werd er een noodbevel afgekondigd. Volgens de gemeente negeerde de groep demonstranten de waarschuwingen en bevelen van de politie, waarna de Mobiele Eenheid werd ingezet om het plein te ontruimen. Er werden toen zeventien aanhoudingen verricht.
Een deel van de demonstranten verplaatste zich hierna naar het Leidseplein. Ook daar werd de demonstratie door de driehoek ontbonden. Omdat alle demonstranten gehoor gaven aan de oproep om te vertrekken, zijn op het Leidseplein geen aanhoudingen verricht, zegt de politie.
Bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Groningen zijn twee personen aangehouden. Hier ging het om een demonstratie die niet van te voren was aangekondigd. De mensen hielden zich niet aan de coronamaatregelen en stonden veel te dicht bij elkaar. De betogers werden meermalen gewaarschuwd om afstand te houden, maar dat werd genegeerd. Daarop greep de politie in en werden twee vrouwen gearresteerd. Ze krijgen een boete wegens overtreding van de coronamaatregelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVideo
Gekmakend of prima afleiding? Zo verandert de metrotunnel voor het eerst in een reclamefilm
Het duurt 10 seconden en dan is het weer pikdonker. De wand van de ondergrondse metro in Rotterdam doet sinds vandaag dienst als digitaal billboard. Het is de eerste tunnelreclame in Nederland, die zeker navolging krijgt in andere delen van de metro. -
PREMIUMVIDEO
Robin (50) verloor weddenschap en moest op brommer naar Monaco: ‘Ik moest mezelf bewijzen’
Bijna iedereen heeft wel een hobby. En altijd met een verhaal. Robin van Essen (50), compliance officer uit Utrecht, vond brommers vroeger stinken, tót zijn ontmoeting met een Honda viertakt brommer. Dat veranderde alles: ,,Ik verloor een slechte weddenschap en reed vervolgens op mijn brommer naar Monaco.’’ -
PREMIUM
Oud-generaal Van Uhm kritisch over vertrek uit Afghanistan: ‘Ongelukkig moment’
Peter van Uhm, de generaal buiten dienst die zijn zoon verloor tijdens de oorlog in Afghanistan, is kritisch over het besluit om alle Westerse militairen uit het land terug te trekken. De kans is volgens hem zeer reëel dat de Taliban opnieuw aan de macht komen. ,,Ik denk dat onze hele aanwezigheid in Afghanistan niet voor niks is geweest. Maar de terugtrekking nu is ongelukkig.‘’ -
PREMIUMVideo
Corona slaat dodelijker toe onder Hindoestanen: 'Genetisch gezien heel gevaarlijke doelgroep’
Hindoestaanse Hagenaars overlijden gemiddeld twee keer vaker aan corona dan besmette mensen in andere groepen. Er is veel overgewicht en diabetes en dat maakt besmetting gevaarlijker. Getroffen families in Den Haag, de Hindoestaanse hoofdstad van het land, praten er liever niet over. ,,Er is schaamte.” -
UPDATE
Geld stroomt binnen voor kinderen van Ruinerwold: ‘Dit jaar had grote impact’
Het geld stroomt binnen voor een crowdfundingactie voor de negen zogenoemde ‘kinderen van Ruinerwold’. Na de eerste dag was om even voor middernacht al bijna 67.000 euro binnengekomen. Het geld gaat naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam aan het rollen toen een van hen wegliep in oktober 2019.
-
PREMIUMVIDEO
Tom droomde er altijd van avonturier te zijn, dus steekt hij wandelend de wereld over: ‘Dit gaat lukken’
Een krankzinnig idee? Ja, zegt Sliedrechter Tom Boerman onomwonden over zijn eigen plan om lopend alle zeven continenten op de wereld over te steken: een wandeling van zo'n 40.000 kilometer. ,,Maar juist omdat het zo krankzinnig is, is het zo leuk.’’ -
Ziekenhuis deelt longscan van man die AstraZeneca weigerde en corona kreeg: ‘Wanhoop stond in zijn ogen’
Ziekenhuis Zuyderland heeft vandaag de longfoto gedeeld van een patiënt die met corona werd opgenomen in Sittard, nadat hij eerder ‘na alle commotie in de media’ had afgezien van het AstraZeneca-vaccin. Het ziekenhuis stelt in een toelichting dat het de stap genomen heeft om een ‘krachtig signaal’ af te geven tegen ‘halfslachtig zwalkbeleid'. -
De Jonge over coronapatiënt die vaccin weigerde: 'Spijtig dat hij keuze baseerde op angst’
Ziekenhuis Zuyderland deelde gisteren een longfoto van een patiënt die met corona werd opgenomen in Sittard, nadat hij eerder had afgezien van het AstraZeneca-vaccin vanwege alle commotie. Het ziekenhuis wilde een ‘krachtig signaal’ afgeven tegen 'halfslachtig zwalkbeleid'. Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid reageert vandaag op deze brief.