Een automobilist moet blazen tijdens een controle.
Volledig scherm
Een automobilist moet blazen tijdens een controle. © anp

Meer drankongevallen rond de feestdagen

Het aantal verkeersongevallen waarbij alcohol in het spel is, piekt in het weekeinde voor kerst en rond de jaarwisseling. De politie kondigt aan dat er strenger gecontroleerd wordt. 

Alcohol en verkeer
Volledig scherm
Alcohol en verkeer © AD

Het hoge aantal verkeersslachtoffers als gevolg van alcohol blijkt uit een nieuwe analyse die op verzoek van deze krant is gemaakt. Hiervoor zijn de politieregistraties van ongelukken in de weekenden en rond de feestdagen geanalyseerd in de maanden november, december en januari van 2014 tot en met 2016.

Het aantal ongevallen op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag waar drank in het spel is, is 29 procent hoger dan in een gemiddeld weekend. Dat komt neer op negentig ongelukken waarbij zo’n dertig ‘alcoholslachtoffers’ vallen. Het gaat hier om zowel doden als gewonden.

Ook in het weekend voor kerst is het aantal ongelukken door drankrijders 21 procent hoger. Op de vrijdag, zaterdag en zondag voor kerst komt dat neer op dagelijks 42 ongevallen met 13 slachtoffers.

Zeven doden

Quote

Het bizarre is dat die zeven doden zelf niet met een slok op achter het stuur zaten

Erik Donkers

In totaal vielen in de onderzochte periode zeven verkeersdoden waarbij alcohol in het spel was. Eén van hen was Anouk Schuurmans uit Geffen, die in de nacht van afgelopen Oud en Nieuw werd aangereden in Oss. ,,Het bizarre is dat die zeven doden zelf niet met een slok op achter het stuur zaten'', zegt Erik Donkers van verkeerskundig ICT-bureau VIA dat de analyse deed. ,,De daders die alle zeven hadden gedronken overleefden die ongevallen wél.''

Met de gewonden erbij vielen er in totaal 384 'alcoholslachtoffers'. Het gaat om 221 mensen die een slok op hadden en 163 slachtoffers die niet hadden gedronken.

Alcoholongevallen rond kerst vinden vooral net na middernacht plaats. Tijdens oud en nieuw tussen 4.00 en 9.00 uur ‘s ochtends.

Pakkans

De politie kondigt aan dat de pakkans rond de feestdagen hoger zal zijn. De alcoholfuik die lang op dezelfde plek staat, maakt plaats voor meerdere 'vliegende brigades'. Landelijk projectleider verkeer van de Nationale Politie Egbert-Jan van Hasselt: ,,We gaan rond de feestdagen meer controleren dan gewoonlijk. Bij controles op alcohol zit daar geen enkele rem op en is de pakkans hoger.''

Politie en verzekeraars roepen mensen op om vooraf af te spreken wie de Bob is en niet drinkt. Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars: ,,Als er één type ongevallen te vermijden is, dan zijn het drankongevallen. Laat de feestdagen voor iedereen een feest blijven.''

  1. VVD laat PVV en Forum verder achter zich in virtuele peiling: ‘Rutte is een echte crisismanager’

    VVD laat PVV en Forum verder achter zich in virtuele peiling: ‘Rutte is een echte crisismana­ger’

    Premier Mark Rutte krijgt veel waardering voor de manier waarop hij met de coronacrisis omgaat. In de eerste weken van de crisis stijgt de VVD met acht zetels in de virtuele peilingen. Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) verliezen juist kiezers vanwege hun opstelling en het beleid dat zij hebben bepleit in deze crisis, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos en EenVandaag.