Volledig scherm
Vluchtelingen komen aan bij een opvangkamp in de Servische grensplaats Presevo © ANP/Arie Kievit

Meer tijd vrijgemaakt voor screening asielzoekers

Er wordt meer tijd gemaakt voor de screening van asielzoekers om zo signalen van jihadisme beter uit te kunnen zoeken. Dat schrijven minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de Tweede Kamer.

Sommigen asielzoekers zullen daarom langer op de locatie moeten blijven waar de identificatie en registratie plaatsvindt. Het gaat om asielzoekers bij wie de eerste check een signaal oplevert dat nader onderzoek behoeft. Dat onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het uitlezen van een telefoon of een extra gesprek met tolken.

Signalen verzamelen
De maatregel is een reactie op een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie uit december. Daarin staat dat het maar beperkt lukt om signalen te verzamelen over mensenhandel, mensensmokkel of terrorisme in de zogeheten identificatiestraten, waar asielzoekers worden geregistreerd.

,,Dat baart ons zorgen'', schrijven Van der Steur en Dijkhoff vandaag. ,,Het kabinet is er zeer op gebrand verbeteringen aan te brengen vanwege het belang van onze veiligheid. '' Volgens Van der Steur ontstaat er door de maatregel tijd om de ,,benodigde specialismen'' in te zetten.

Niet genoeg tijd
Uit het rapport bleek onder meer dat als er vragen waren over iemands identiteit, er niet altijd genoeg tijd was om het goed uit te zoeken. ,,Stel dat je al tien personen hebt voor nader onderzoek, dan moet je de afweging maken wat het meest belangrijk is. Je moet dus prioriteren'', aldus een medewerker die in het rapport aan het woord kwam.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de screening.