Met één boom is stikstofprobleem Twentse Lonnekermeer weggepoetst: ‘Ze zijn gek geworden!’
Het is aan één boom in het natuurgebied Lonnekermeer, gelegen tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal, te danken dat de provincie een natuurvergunning heeft afgegeven voor evenementen op het nabijgelegen vliegveld. Dat blijkt uit onderzoek van Tubantia. „Ze zijn gek geworden.”
De vergunning is voor het bestemmingsplan voor Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie dat de gemeenteraad 25 oktober wil vaststellen. De omgeving vreest overlast en natuurschade, de raad worstelt met de inhoud, en de wethouder is bang voor een miljoenenstrop als het niet gaat.
De Raad van State vernietigde een eerder plan vanwege strijdigheid met stikstofregels. Om nu wel te voldoen zijn activiteiten preciezer omschreven, worden auto’s meer op afstand van de natuur gehouden en zijn emissierechten voor stikstof opgekocht van een vroegere paardenstal in de buurt.
Koester de natuur en neem het beschermen en versterken ervan als uitgangspunt
De door de exploitant gewenste activiteiten - van dancefestivals tot locatietheater - leiden tot stikstoftoename. Na aftrek van de gekochte emissierechten komen berekeningen op 0 uit, behalve in natuurgebied Lonnekermeer op een kleine kilometer afstand. Het betreft een kwetsbaar ven aan de noordoostkant van het terrein, dat beschermd moet worden voor planten en libellen. Komt daar meer stikstof door nieuwe evenementen verderop, dan is geen vergunning mogelijk.
Halve vierkante meter
In opdracht van de provincie onderzocht ingenieurs- en adviesbureau Tauw de situatie. Ze constateerde dat het probleem speelt op een halve vierkante meter: 0,571 m2 om precies te zijn. Vervolgens ontdekte het op een luchtfoto dat daar een boom staat. Volgens Tauw is die boom geen element van het te beschermen ecosysteem. Als er stikstof neerslaat, is er niets aan de hand, is de redenering. Mocht het via grondwater naar het vennetje stromen, dan is dat verwaarloosbaar. De provincie is daarin meegegaan.
„Ze zijn gek geworden”, zegt milieujurist Valentijn Wösten over het afgeven van de vergunning door Gedeputeerde Staten. Wösten geldt als autoriteit op het gebied van stikstofschade en procedeert tegen overheden die ‘vals rekenen’.
Volgens hem gebeurt dat hier. Bedoeling van de wet is natuur te beschermen en stikstof te reduceren. Door inzet van gekochte emissierechten van de stal, neemt de stikstofneerslag in de omgeving toe. Wösten: „De wet is om natuur te beschermen. Hier wordt ze gebruikt om bedrijfsactiviteiten te beschermen.” Het college van Gedeputeerde Staten neemt deze opvatting voor kennisgeving aan. Het schrijft: ‘Deskundige mensen zijn continu in touw om oplossingen te vinden die soms nodig zijn voor de korte termijn, maar werken vooral aan brede oplossingen voor de samenleving die houdbaar zijn voor de lange termijn.’
Het college stelt dat de provincies met het Rijk afspraken maakte over het verrekenen van opgekochte emissierechten. ‘De vergunningaanvraag voor het evenemententerrein Vliegveld Twenthe voldoet aan wat in onze beleidsregels staat.”
‘Koester de natuur’
Directeur Michael Sijbom van Landschap Overijssel reageert met een oproep. „Koester de natuur en neem het beschermen en versterken ervan als uitgangspunt. We deden meermalen de handreiking om mee te denken. Daarvan is niet of nauwelijks gebruik gemaakt.”
De Stichting Lonnekerberg zei vorige week al beroep aan te tekenen tegen het bestemmingsplan als dat niet verandert. Voorzitter Geertjan Takkenkamp voorspelt dat de Raad van State het plan zo goed als zeker - ‘95 procent’ - verwerpt vanwege stikstof. Wösten denkt dat het beide kanten op kan gaan.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kennis over Holocaust neemt snel af: ‘Geschrokken dat zoveel jongeren denken dat het een mythe is’
Er bestaan grote zorgen over het gebrek aan kennis van Nederlanders over de Holocaust. Bijna een kwart van de respondenten die tussen 1980 en 2010 zijn geboren, zei in een enquête te geloven dat de Holocaust een mythe is of dat het aantal vermoorde Joden schromelijk wordt overdreven. -
PREMIUM
Hassan (39) stond op dodenlijst, maar wist te ontkomen: ‘Hij zou deze week gaan pitten’
Zijn sterfdag stond zo goed als vast. Maar de moord op Hassan M., de rechterhand van cocaïnebaron Piet Costa, mislukte alsnog. Dit is hoe de Rotterdammer aan een koelbloedige liquidatie ontsnapte. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Vuilnismannen en boa’s in Utrecht gaan week lang staken
Vuilnismannen, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en kantoormedewerkers zullen van 31 januari tot en met 6 februari het werk neerleggen voor een betere cao, aldus een woordvoerder van vakbond FNV. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUM
Populariteit Engelse boeken slecht voor het Nederlands? ‘Fantastisch dat jongeren überhaupt lezen’
De verkoop van Engelstalige boeken is geëxplodeerd het afgelopen jaar. Boekhandels reageren pragmatisch en breiden hun afdeling ‘Engelstalig’ uit, maar belangenclubs uiten hun zorgen over de toekomst van het Nederlandstalige boek. -
-
-
met video
Neerslagbom zal in de toekomst vaker vallen, eenvoudige maatregelen zijn er niet
Een neerslagbom zoals die het Limburgse heuvelland in de zomer van 2021 trof, zal in de toekomst vaker vallen. Eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat dergelijke regenval in die provincie vergelijkbare problemen oplevert als toen, zijn er bovendien niet. Die conclusies kunnen worden getrokken uit een nieuw onderzoeksrapport. De boodschap: leer leven met overstromingen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer