Klachten over misstanden op de kazerne in Schaarsbergen was de aanleiding voor het onderzoek naar sociale veiligheid op de werkvloer bij defensie.
Volledig scherm
Klachten over misstanden op de kazerne in Schaarsbergen was de aanleiding voor het onderzoek naar sociale veiligheid op de werkvloer bij defensie. © ANP

Militair die klaagt niet veilig tussen collega's

Militairen die klagen over misstanden in de organisatie krijgen te maken met een ‘stroperige, ondoorzichtige en escalatiegevoelige wijze van afhandeling. De sociale veiligheid binnen Defensie is onvoldoende.

 1. CBS: schade door vernieling, fraude en diefstal zo’n 2,5 miljard

  CBS: schade door vernieling, fraude en diefstal zo’n 2,5 miljard

  De schade die criminelen met vernielingen, diefstal, fraude en andere vermogensdelicten hebben aangericht bij burgers bedroeg vorig jaar 2,5 miljard euro. Zo werden er 10.000 auto’s en 700.000 fietsen gestolen. Verder ging het 557.000 keer om vernielingen aan auto’s. Fraude bij onlineaankopen kwam met 1,3 miljoen keer het vaakst voor, maar het schadebedrag hier was ook het laagst. In de helft van de gevallen ging het om minder dan 50 euro.
 2. Overblijfmeester (25) raakt baan kwijt na aangifte meisje (12) en spant zélf zaak aan: ‘Grote nachtmerrie’
  PREMIUM

  Overblijf­mees­ter (25) raakt baan kwijt na aangifte meisje (12) en spant zélf zaak aan: ‘Grote nachtmer­rie’

  Tijdens een kringgesprek op school vertelt een 12-jarig meisje dat overblijfmeester H.K. (25) haar ‘op verkeerde plekken heeft aangeraakt’. De Utrechter wordt op staande voet ontslagen. Het Openbaar Ministerie besluit na lang onderzoek de zaak te seponeren, maar het blijft wél op zijn strafblad staan en dus kan H.K. sindsdien niet meer met kinderen werken. ,,Ik wil uit deze nachtmerrie komen.”