Militairen Schiermonnikoog beginnen aan moeilijk toegankelijke oostkant
videoEen honderdtal militairen is vanmorgen aangekomen op Schiermonnikoog om daar de getroffen stranden op te ruimen. Ze worden vergezeld door tientallen vrijwilligers. De opruimactie begint rond 11 uur, aan de oostkant van het eiland, nu de zon volledig op is en het hoge water verdwenen.
Delen per e-mail
De stranden van Schiermonnikoog liggen vol aangespoelde spullen uit de 277 overboord geslagen containers. Het gaat onder meer om koelkasten, matrassen en heel veel plastic. Er zijn zo'n dertig containers gevonden, de rest drijft nog op zee. Sommige stranden op de Waddeneilanden zijn al deels opgeruimd, maar op de slecht toegankelijke pekken ligt het nog boordevol rotzooi. Ook is er vannacht veel nieuwe troep aangespoeld.
De militairen dachten gisteren twee dagen werk te hebben aan het opruimen van de stranden, maar vanmorgen bleek dat ze er sterk rekening mee houden dat ze langer moeten blijven.
De opruimactie begint rond 11 uur aan de oostkant van Schiermonnikoog, vertelde burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog vanmorgen na de briefing van de militairen in het gemeentehuis. De oostkant is het minst toegankelijk. De troepen uit het Drentse Havelte hebben ook een aantal terreinwagens mee om daar te komen.
Helikopter
Een helikopter van Rijkswaterstaat ondersteunt de actie en bekijkt wat er vannacht allemaal is aangespoeld. Op plekken die beter toegankelijk zijn, worden toeristen en eilanders ingezet om te helpen opruimen. Er zijn overal vuilniszakken en hulpmateriaal beschikbaar. Bij strandpaviljoen De Marlijn kunnen eilanders en vrijwilligers terecht voor vragen en koffie.
Het afval dat de komende dagen wordt opgeruimd, wordt niet gescheiden. ,,De focus ligt nu op het zo snel mogelijk verwijderen van zo veel mogelijk afval van het strand”, vertelt de burgemeester. Dat gebeurt onder meer met de hand maar ook met een speciale 'beachcleaner’, een apparaat dat kleine stukjes plastic als het ware opveegt van het strand.
Reservisten
Enkele militairen die nu op het eiland aan het werk gaan, zijn reservisten die gisteren gewoon aan het werk waren toen ze werden opgeroepen. Ze hebben weinig geslapen vannacht, omdat ze nog veel moesten regelen. Reservist Gerrit Folkerts moest vannacht bijvoorbeeld nog een viertonner (een middelzware, militaire vrachtauto met een laadbak) ophalen en heeft niet meer dan twee uur geslapen. ,,Al was dat lastig met al het gesnurk van zijn collega’s in de kazerne op Lauwersoog”, vertelde hij vanmorgen op de boot naar Schier.
Golf met rommel
De militairen springen mogelijk ook op andere eilanden bij als daar de nood aan de man is omdat er bijvoorbeeld een nieuwe golf rommel aanspoelt.
Burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog is blij dat militairen er zijn. ,,Ik verwacht dat we een eind gaan komen vandaag. Helaas is er vannacht wel weer veel aangespoeld. Het strand ligt helemaal bezaaid met plastic rommel, korrels, speelgoed en matrassen. En ook de hele Noordzee ligt nog vol met rommel. Het is een echt een vreselijke situatie.”
De troep op het eiland doet Van Gent pijn als burgemeester, maar ook als lid van GroenLinks. ,,Schiermonnikoog is een nationaal park. Voor de natuur en het milieu is dit écht geen goed nieuws. We gaan er alles aan doen om de schade zo veel mogelijk te beperken.”
Mee naar huis
Mensen die spullen mee naar huis hebben genomen die ze tijdens het jutten op de stranden hebben gevonden, behoren niet tot de prioriteit van de burgemeester. ,,Wat we nu willen is zo snel mogelijk de stranden opruimen.” Zelf heeft ze niks meegenomen van het strand: ,,Ik ben burgemeester, ik ben geen strandjutter.”
Ook helpen? De veerdiensten naar Ameland en Schiermonnikoog hebben een speciaal strandopruimticket in het leven geroepen. In de vertrekhal van Holwerd en Lauwersoog kun je tot en met zondag 6 januari 2019 een speciaal Strandopruimticket kopen tegen sterk gereduceerd tarief: volwassenen €6,05 en kinderen €3,00 voor een retourticket.
Burgemeester Ineke van Gent geeft een reactie over de situatie op Schiermonnikoog. Bekijk hier de beelden:
Verslaggever Hanneke van Houwelingen is op Schiermonnikoog:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Besmettingen op laagste niveau sinds tijden, en toch zijn de zorgen groot: waarom?
Terwijl het aantal coronabesmettingen vandaag het laagste niveau in maanden bereikte, vreest het RIVM een moeilijk restant van de coronawinter. Ondanks de harde lockdown verspreidt de Britse variant zich, net als de Zuid-Afrikaanse. De werkplek is daarbij de nieuwe in het oog springende hotspot. -
VIDEO
Verbijstering na nieuwe avond vol rellen: 'Dit zijn schaamteloze dieven’
Burgemeesters en Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is verdrietig en noemt de relschoppers ‘schaamteloze dieven’. ,,Ik heb moeten dreigen met inzet van traangas, een verregaande maatregel. Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen.” -
Tientallen relschoppers nog vast, politie sluit meer aanhoudingen niet uit: ‘Er is veel beeldmateriaal’
Afgelopen weekend zijn er vanwege de invoering van de avondklok rellen geweest in onder meer Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Enschede, Eindhoven, Tilburg en Urk. De schade is in verschillende steden aanzienlijk. Tientallen relschoppers zitten op dit moment nog vast. -
In kaart: op deze plaatsen ging het de afgelopen dagen helemaal mis
Voor de derde avond op rij was het in veel steden onrustig tijdens de avondklok. In sommige steden ging het zelfs helemaal los en gooiden relschoppers met stenen en zwaar vuurwerk, plunderden ze winkels en stichtten brandjes. De politie verrichtte gisteravond minstens 184 arrestaties. Klik op de iconen in onderstaande kaart voor de bijhorende informatie. -
PREMIUMVIDEO
Sjaak kreeg corona: ‘Ik ben die typische man met een dikke buik die ze in coma hebben gebracht’
Ziekenhuizen, die kende hij alleen uit tv-series. Maar sinds afgelopen najaar is voor Sjaak van der Kleij alles anders. De 59-jarige GGD-medewerker uit Zeist kroop door het oog van de naald toen hij met corona op de ic van het UMC belandde. Nu, bijna drie maanden later, doet hij zijn verhaal.
-
Eerste nacht met avondklok: politie deelt boetes uit, noodbevel op Urk
Op verschillende plaatsen in het land is gisteravond gedemonstreerd tegen het ingaan van de avondklok. Op Urk vernielden relschoppers een teststraat van de GGD en in het Limburgse Stein zijn veertien mensen aangehouden die lak hadden aan de maatregel. Ook in Rotterdam en Amersfoort waren er protestacties. -
NvJ: agressie tegen journalisten moet stoppen
De agressie en het geweld waar journalisten, cameramensen en fotografen momenteel mee te maken krijgen, moet stoppen. Dat zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in een reactie op gebeurtenissen van afgelopen weekend. -
Politie: ‘Dit zat er aan te komen, al die energie moet ergens heen, we blijven ze aanpakken’
De politie is niet verrast door de rellen die de afgelopen twee dagen in tal van steden losbarsten rond de avondklok. ,,Al die energie en frustraties van die relschoppers moeten ergens heen. We blijven ze aanpakken, maar ook aan de achterkant zal het contact met de jongeren weer hersteld moeten worden,” zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.