Volledig scherm
Nederlands landschap bij Vinkeveen. © Peter Franken

Miljoenen voor onderzoek naar bodemdaling Nederland

Een groot wetenschappelijk team onder leiding van de Universiteit Utrecht gaat onderzoek doen naar de daling van de Nederlandse bodem. Ze krijgt er 5 miljoen euro voor vanuit de Nationale Wetenschapsagenda. ,,We gaan met computermodellen voorspellen hoeveel de bodem in Nederland gaat dalen en wat daar de kosten van gaan worden.”

Het onderzoek is nodig omdat het dalen van de bodem in de Nederlandse rivierdelta grote maatschappelijke en economische gevolgen kan hebben.  Door het inklinken van de grond ontstaat schade  aan gewassen, gebouwen en wegen. Ook is, zo stellen de onderzoekers, ‘een wegzakkend land onder een stijgende zeespiegel steeds moeilijker droog te houden'. 

Dat Nederland zakt komt door het intensieve gebruik van de grond en de bevolkingsdichtheid. Grondwaterwinning, zware bebouwing en waterpeilverlaging voor landbouw zijn de voornaamste oorzaken. 

Twee meter gezakt

Het onderzoeksteam bestaat uit wetenschappers uit verschillende disciplines:  onder meer geografen, biologen en economen. Onder leiding van de Universiteit Utrecht gaan ze zoveel mogelijk gegevens verzamelen. ,,Door bodemdalingsmetingen met sattelieten te combineren met grondmetingen op proefvelden en met 3D-kaarten van de opbouw van de ondergrond, kunnen we met computermodellen de oorzaken analyseren", stelt projectleidster Esther Stouthamer. ,,Met diezelfde computermodellen voorspellen hoeveel de bodem in Nederland gaat dalen en wat daar de kosten van gaan worden.” 

De politiek kan haar beleid dan op die gegevens baseren. Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat de grond in Nederland in 2050 op sommige plekken mogelijk twee meter is gezakt.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 1. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.