Volledig scherm
Beslag op auto van zorgbestuurder © Openbaar Ministerie

Miljoenenfraude met pgb: 'Gehandicapte jongeren opgelicht door bestuurder zorgbureau Tilburg'

TILBURG - De recherche van de Inspectie SZW heeft twee bestuurders van zorgbureaus in de regio Tilburg en Zaanstad opgepakt, op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de mannen vermoedelijk voor 4 miljoen euro gefraudeerd.

De betrokken zorginstellingen bieden hulp aan zowel licht en verstandelijk gehandicapte jongeren als jongeren met een ernstige psychische stoornis. De 4 miljoen euro was bedoeld om de huisvesting en de begeleiding van deze jongeren te financieren. Zij zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes aan de instellingen hebben afgestaan.

Maar nu blijkt volgens het OM dat de bestuurders al jarenlang meer zorg hebben gedeclareerd dan in werkelijkheid werd aangeboden. Daarbij zou het pgb-geld sinds 2012 gebruikt zijn voor zaken die niets met zorg te maken hebben, zoals boodschappen en het huren van panden.  

Oplichting

Het OM heeft daarom beslag laten leggen op woningen, auto's en bankrekeningen. Behalve de twee bestuurders, die worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift, zijn nog twee andere leidinggevenden gehoord in de zaak. 

Bovendien worden volgens het OM nog vijf rechtspersonen (organisaties) verdacht. Het onderzoek is eind vorig jaar gestart. Dat gebeurde naar aanleiding van een tip van de gemeente Zaanstad.

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft, dit kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven. 

De laatste jaren is er in Nederland veel gefraudeerd met pgb-geld.

Zorginstelling is woest

Hoewel de opgepakte verdachten op papier de eigenaren zijn van de vestiging in Tilburg, heeft RegioZorgZuid niets met de beschuldigingen te maken, zegt teamleider Rien Schraven tegen deze krant. ,,We worden door het OM in hun persbericht compleet door het slijk gehaald.”