Volledig scherm
Een jonge vrouw gebruikt haar telefoon op de fiets © ANP

Minder mensen gebruiken mobieltje op de fiets sinds appverbod

Minder mensen gebruiken hun mobiele telefoon tijdens het fietsen sinds dit jaar een verbod is ingesteld, stelt Deloitte. Uit onderzoek blijkt dat dit jaar 36 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar weleens al fietsend op zijn mobiel kijkt. Vorig jaar was dat ongeveer de helft (49 procent).

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar maken zich met 66 procent hieraan nog het vaakst schuldig. Dat percentage daalt naarmate de leeftijd stijgt. Van de 55-plussers maakt 17 procent gebruik van zijn telefoon op de fiets, zo blijkt uit het onderzoek dat werd gedaan onder 2000 mensen.

Het versturen en het lezen van berichten zijn volgens Deloitte de voornaamste activiteiten tijdens het fietsen. „Het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets is een typisch Nederlands probleem”, zegt Marc Beijn van Deloitte.

Het appverbod op de fiets geldt sinds 1 juli dit jaar. De boete bedraagt 95 euro, exclusief administratiekosten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet vorige maand weten dat er in de eerste drie maanden al ruim 9200 boetes zijn uitgedeeld voor appen of bellen op de fiets. ,,Het is vrij aannemelijk dat dit verbod de verklaring is voor de daling van 49 naar 36 procent”, stelt Beijn.

Telefoon afpakken

Hoewel het verbod volgens Deloitte dus lijkt te werken, is het nog wel wachten op de officiële cijfers van het ministerie. Daarnaast is ook nog niet iedereen tevreden met de uitvoering van het verbod. Voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee zou bijvoorbeeld graag zien dat de politie meer doet dan alleen overtreders op de bon slingeren. 

Hij vindt dat het wettelijk zelfs mogelijk moet worden dat agenten de smartphone van overtreders in beslag nemen. ,,Pik vervolgens twee scholieren uit een groep fietsers, dan is het snel afgelopen met het appen. Bij appen in de auto is het nog belangrijker om de telefoon af te nemen”, zei hij eerder tegen deze site.