Ministerie in hoger beroep, sigaret blijft voorlopig in de winkel: ‘Het lijkt alsof ze bang zijn voor tabaksindustrie’
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de huidige filtersigaret niet meer verkocht mag worden. Maar de NVWA gaat ondertussen wel de strengere meetmethode op de sigaret loslaten, om op de langere termijn wél te kunnen handhaven op de huidige ‘sjoemelsigaret’.
Dat staat in een brief van staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS aan de Tweede Kamer. Daarin reageert Van Ooijen op de verrassende uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 4 november, waarin de overheid wordt gesommeerd te handhaven op de huidige filtersigaret. De methode waarmee de hoeveelheid schadelijke stoffen in de sigaret wordt gemeten is namelijk onbetrouwbaar, oordeelde de rechter, en daarmee is de huidige filtersigaret te ongezond. Er zit méér teer en nicotine in dan is toegestaan.
De rechter oordeelde dat de NVWA (en dus eigenlijk hun opdrachtgever, het ministerie van VWS) binnen zes weken met een reactie moest komen en anders moet gaan handhaven. In de praktijk kon dat betekenen dat de huidige filtersigaret over anderhalve week uit de schappen gehaald moest worden.
Maar het ministerie en de NVWA gaan dus in hoger beroep, blijkt uit de brief van Van Ooijen. Dat hoger beroep moet ‘een steviger juridisch fundament’ opleveren om de huidige sigaret uit de winkels te kunnen halen. Het ministerie vreest dat áls de huidige sigaret uit de winkels wordt gehaald, de tabaksindustrie daar met succes tegen zou kunnen procederen. De rechter heeft namelijk wel geoordeeld dat de huidige methode om schadelijke stoffen te meten onbetrouwbaar is, maar die methode is formeel nog steeds wel toegestaan binnen Europa.
Blijkbaar vrezen ze de procedures van de tabaksindustrie
Jarenlang belazerd
Gedurende het hoger beroep gaat de NVWA wel alvast beginnen met het meten van sigaretten volgens de meer eerlijke ‘TobLabNet-meetmethode’ (zie kader onderaan). De resultaten daarvan worden vóór de zomer van 2023 verwacht.
Onder meer het RIVM gebruikte die TobLabNet-methode al eens en toonde daarmee aan dat sigaretten veel schadelijker zijn dan is toegestaan. De Stichting Rookpreventie Jeugd zegt dat de tabaksindustrie dat al tientallen jaren weet en daarmee de consument jarenlang heeft belazerd.
Longarts Wanda de Kanter van de Stichting Rookpreventie Jeugd zegt dat de overheid gewoon ‘te bang’ is voor lange procedures van de tabaksindustrie. ,,De wil is er bij de staatssecretaris, daar zijn we blij mee, maar de moed is er nog niet. Er ís namelijk helemaal geen extra juridische onderbouwing nodig, die is er al: het Europese Hof van justitie heeft immers gezegd dat je de TobLabNet-meetmethode moet gebruiken als je de consument wil beschermen. En de rechter in Rotterdam heeft daarna gezegd dat de NVWA dus gewoon moet handhaven. Ze kunnen dat dus gewoon doen, maar blijkbaar vrezen ze de procedures van de tabaksindustrie.”
Tekst gaat verder onder de foto
Waarom deugt huidige sigaret niet?
De zaak draait om de verschillende manieren waarop de hoeveelheden teer en nicotine worden gemeten die de roker binnenkrijgt. In het filter van filtersigaretten zitten kleine gaatjes. Daardoor zuigen rookmachines ook zuurstof mee naar binnen als ze ‘inhaleren’ en worden dus minder schadelijke stoffen gemeten. Gewone rokers houden met hun vingers die gaatjes dicht en krijgen daardoor meer schadelijke stoffen binnen. Deze fout in de meetmethode is al langer bekend, maar er werd tot nu toe niet op gehandhaafd. De anti-tabakslobby spreekt al jaren van de ‘sjoemelsigaret’.
De TobLabNet-meetmethode is eerlijker. Daarbij worden wel de filtergaatjes afgeplakt en ‘inhaleert’ de machine net zo veel als een roker doet om genoeg verslavende stoffen binnen te krijgen.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Stoppen we met roken als een pakje peuken straks 40 euro kost?:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoek: Leraar ziet steeds vaker Jodenhaat in de klas
Bijna de helft van de docenten in het voortgezet onderwijs was het afgelopen jaar getuige van antisemitische voorvallen in de klas. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia, dat hiernaar in opdracht van de Anne Frank Stichting onderzoek deed. Meestal betreft het scheldpartijen en ongerichte beledigingen, vertelt 42 procent van de leraren op de middelbare school. -
PREMIUM
Mysterie rond gestolen kerkklokken: ‘Je moet lef hebben om op zo’n hoogte een klok los te schroeven’
De bekendste klok van Nederland? Arnemuiden! Al zullen sinds zondag de kerkklokken van Puttershoek ook hoge ogen gooien in een populariteitspoll. Twee van de drie kerkklokken van de gereformeerde kerk werden toen gestolen door ‘een domme dief’. Want, zie maar eens zo’n klok te verkopen... -
PREMIUMMET VIDEO
Nel is 82, Hugo 83 en nu zijn ze getrouwd: ‘Ik heb altijd gebeden dat ik hem ooit zou ontmoeten’
De liefde doet niet aan leeftijd. Dus als je pas na je tachtigste die lang gewenste man ontmoet en hij vindt jou ook leuk, trouw je met elkaar. Nel van de Giessen (82) en Hugo van den Berg (83) stapten maandag samen in het huwelijksbootje. -
PREMIUM
Rick en vriendin durven geen huis te kopen vanwege rechtszaak: ‘Bommetje onder onze toekomst’
De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) moest er in mei 2021 aan te pas komen om het zware illegale vuurwerk op te ruimen in de woningen van de toen nog thuiswonende Apeldoorners Ramon D. (23) en Rick P. (26). ,,Het dak had er af kunnen vliegen.” -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
-
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Helft van alle bussen rijdt’
In het streekvervoer wordt vanaf maandag vijf dagen gestaakt. Duizenden werknemers in het openbaar vervoer hebben het werk neergelegd, meldt vakbond CNV. Toch rijden veel bussen en treinen wel. De helft van de bussen van vervoerders waar medewerkers meedoen aan de staking rijdt wel. Dat schat een woordvoerder van de VWOV in, de vertegenwoordiging van vervoersbedrijven. ,,Het aantal stakers wisselt per regio.”
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPiet Hoofs