Mogelijk komen meer moorden aan het licht dankzij nieuwe kansen voor forensisch artsen
In de toekomst komen er mogelijk meer moorden aan het licht dankzij een proef van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch artsen krijgen hierbij meer mogelijkheden om sterfgevallen uitgebreid te onderzoeken door de hulp van twee ziekenhuizen in te schakelen als de doodsoorzaak onduidelijk blijft. Dat is van belang ‘voor de nabestaanden, justitie en de gezondheidszorg’, aldus de NFI.
Bij (vermoeden van) een niet natuurlijke dood komt een forensisch arts in actie om de doodsoorzaak van de persoon te bepalen. Maar als er geen aanwijzing is van een misdrijf, mag er niet meer dan uitwendig naar het lichaam gekeken worden. Alleen als het Openbaar Ministerie (OM) al een vermoeden heeft van een misdrijf, kan er aanvullend inwendig onderzoek gedaan worden om de echte doodsoorzaak te vinden. Het misdrijf kan echter soms juist bewezen worden ín het lichaam, stelt het NFI. Is de persoon bijvoorbeeld overleden aan een hartinfarct, of is diegene toch van de trap geduwd?
Binnen de nieuwe proef ‘Nader overlijdensonderzoek forensisch arts’ (Nofa) kan een forensisch arts na afronding van het onderzoek door het OM met toestemming of op verzoek van de nabestaanden nader onderzoek laten doen naar onder andere de doodsoorzaak. Met behulp van het Groene Hart-ziekenhuis, forensisch artsen, het MUMC+ en verschillende afdelingen van het NFI wordt er dan gekeken naar aanwezigheid van drugs of vergif in het bloed, en wordt er radiologisch en genetisch onderzoek gedaan. Zo kan uiteindelijk de doodsoorzaak toch aangewezen worden en een mogelijk misdrijf worden aangetoond of ontkracht.
Forensisch patholoog Bart Latten ‘verwacht er veel van’. ,,Uit eigen ervaring weet ik dat nabestaanden en collega-forensisch-artsen geregeld met vragen blijven zitten. Ik vind het onze taak als maatschappij om hier antwoorden op te krijgen.” Voor de proef is vier jaar uitgetrokken, waarna wordt gekeken of het een blijver is of niet.
Hans van de Ven
Dat aanvullend forensisch onderzoek naar een lichaam verschil kan maken in een zaak , bleek afgelopen januari wel bij het onderzoek naar de dood van oud-MIVD’er Hans van de Ven. Van de Ven werd op 5 februari 2021 dood aangetroffen in zijn woning in Amstelveen. De politie concludeerde na een diagnose van een schouwarts dat hij een natuurlijke dood was gestorven en blies diezelfde dag nog het onderzoek af. Nabestaanden vertrouwden de situatie niet en startten een eigen onderzoek. Naar aanleiding daarvan opende het OM recent alsnog het onderzoek naar de doodsoorzaak van Hans van de Ven.
Door maandenlang speurwerk van deze site en een team van experts was onder meer duidelijk geworden dat zowel de doodsoorzaak als de vastgestelde overlijdensdatum niet konden kloppen. Zo concludeerde een schouwarts in 2021 na een uitwendige inspectie dat Van de Ven moest zijn overleden aan een gescheurde buikslagader. Een door een nabestaande aangevraagde autopsie wees echter uit dat dit niet het geval was.
Tegen de schouwarts die vorig jaar een natuurlijke dood vaststelde bij de oud-inlichtingenmedewerker is inmiddels een medische tuchtklacht ingediend. Met de nofa-proef kunnen dit soort schrijnende gevallen voorkomen worden, is de hoop.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Consumentenbond haalt uit naar Transavia: ‘Ze verzwijgen rechten van passagiers’
Transavia overtreedt de Europese regels bij het schrappen van vluchten om de drukte op Schiphol te beperken. Dat zegt de Consumentenbond die erop wijst dat de luchtvaartmaatschappij passagiers bij annulering nu niet de keus biedt tussen geld terug of een andere vlucht naar keuze. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUMVideo
OM laat lichaam oud-MIVD’er opgraven voor nieuw onderzoek
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft het lichaam van oud-MIVD’er Hans van de Ven opgegraven. Het Nederlands Forensisch Instituut verricht alsnog onderzoek naar zijn doodsoorzaak. De doorbraak komt door speurwerk van deze site en een team van experts. -
PREMIUM
Meisje (8) uit Almelo raakt ernstig gewond tijdens gymles, voltallige klas getuige
Een 8-jarige leerling van basisschool De Wierde in Almelo is dinsdagochtend ernstig gewond geraakt tijdens de gymnastiekles. Ze is per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Het meisje heeft ernstige botbreuken opgelopen, maar is wel buiten levensgevaar. Ze onderging inmiddels een langdurige operatie. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
Tuchtklacht tegen schouwarts in zaak oud-inlichtingenmedewerker Hans van de Ven
Tegen de schouwarts die vorig jaar een natuurlijke dood vaststelde bij oud-inlichtingenmedewerker Hans van de Ven is een medische tuchtklacht ingediend. Door de conclusie van de arts werd het politieonderzoek naar de schimmige dood stopgezet. Onderzoek van deze site deed de zaak heropenen. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
College Almere stapt op om ‘financieel drama’ rond Floriade
Alle wethouders van Almere stappen op naar aanleiding van de problemen op de Floriade. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Jan Hoek (GroenLinks) voorafgaand aan het raadsdebat over de kwestie laten weten.