Mondkapjesplicht in grote steden: ‘Dit zijn de consequenties van niet houden aan regels’
Amsterdam en Rotterdam nemen het heft in eigen hand en voeren een mondkapjesplicht op drukke plekken in. In die twee steden loopt het aantal besmettingen de laatste weken op. Rotterdam verplicht mondkapjes op enkele plekken in het centrum, op grote markten en in winkelcentra. Amsterdam kiest voor vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat.
Delen per e-mail
De maatregel in beide steden gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld.
Rotterdam pakt vanaf woensdag 5 augustus direct groot uit met een mondkapjesplicht op drukke plekken. Niet alleen in het centrum, maar ook op de drie grote markten en de winkelcentra Alexandrium en Zuidplein moet de bezoeker een mondkapje op. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb net bekend gemaakt. Gisteren werd besloten dat gemeenten mogen experimenteren met coronamaatregelen, zoals een mondkapjesplicht. Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken toegenomen, en Rotterdam-Rijnmond is daarin de grootste brandhaard. Ongeveer een kwart van alle nieuwe gevallen wordt in Rotterdam en omstreken vastgesteld.
Aboutaleb en zijn Amsterdamse college Femke Halsema gaan nu voortvarend aan de slag met het experiment. Niet op één plek, maar op meerdere plekken waar het druk is. In Rotterdam op de markten op het Afrikaanderplein (zuid), Grote Visserijplein (west) en de Binnenrotte (centrum) en de twee grote winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. Amsterdam kiest voor een mondkapjesplicht op delen van de Wallen, de Kalverstraat, de Nieuwendijk en de markten in de Albert Cuypstraat en Plein ‘40-’45.
Bekijk hieronder een interview met burgemeester Aboutaleb over de maatregel:
Maatwerk
Aboutaleb en Halsema maakten zich verleden week hard voor het mondkapje op drukke plekken. In de ogen van Aboutaleb past de mondkapjesplicht bij zijn wens om maatwerk te bieden. Net als de communicatie gericht op de moslimgemeenschap over het Offerfeest en op studenten. De verplichting zou mondkapjes weer terug in het straatbeeld brengen. ,,Ik wil mijzelf diep in de ogen kunnen kijken als deze hele ellende voorbij is en tegen mijzelf kunnen zeggen: ‘Ik heb geen maatregel onbenut gelaten om te vermijden dat er één Rotterdammer sterft of corona oploopt. Het zal vooral het gevoel van afstand houden versterken’’, legt Aboutaleb zijn keuze uit, die hij als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft genomen. ,,Het kan in onze ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten.’’
Het kabinet en de 25 veiligheidsregio's besloten gisteren dat burgemeesters mogen gaan experimenteren met een lokale mondkapjesplicht of met andere maatregelen die het gedrag van mensen beïnvloeden. Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) maken daar dus meteen gebruik van.
Groningen
De Veiligheidsregio Groningen voert morgen nieuwe coronamaatregelen in voor de horeca in een deel van de binnenstad van Groningen. Volgens de veiligheidsregio is dat nodig omdat niet altijd voldoende afstand wordt gehouden in rijen voor horecagelegenheden en op terrassen. Vooral binnen de Diepenring in het centrum wordt het op vrijdag- en zaterdagnacht tussen 02.00 en 03.00 steeds drukker waardoor bezoekers geen 1,5 meter afstand kunnen nemen
Een van de maatregelen is dat horecagelegenheden op vrijdag- en zaterdagnacht na 01.30 uur geen bezoekers meer mogen binnenlaten. Mensen die al binnen zijn, mogen tot sluitingstijd blijven. Verder moeten alle eetgelegenheden, nachtwinkels en loketten voor de verkoop van producten om 01.30 uur dicht. Ook de terrassen moeten vanaf 01.30 uur gesloten worden. Verder is het na 01.30 uur verboden om lachgas te verkopen.
Behoefte
De burgemeesters hebben lang niet allemaal behoefte aan een mondkapjesplicht. In veel regio’s, zoals Limburg en Drenthe, is het aantal besmettingen laag. Zij zien liever dat de huidige voorschriften, zoals het anderhalve meter afstand houden tot elkaar, strenger worden gehandhaafd.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei afgelopen vrijdag dat een mondkapjesplicht nooit in plaats kan komen van de belangrijkste maatregel tegen het virus: anderhalve meter afstand houden. Dus ook als straks op sommige plekken mondkapjes moeten worden gedragen, moet er op worden toegezien dat het niet te druk wordt in sommige winkels of horecagelegenheden.
Reactie Detailhandel
Dit zijn de consequenties van bezoekers die zich niet aan de regels houden
Detailhandel Nederland heeft begrip voor de maatregel. ,,Winkeliers hebben veiligheid hoog in het vaandel, zowel richting de klanten als het winkelpersoneel. Het moet echter duidelijk zijn dat de handhaving niet bij de winkelier kan liggen, wij zijn dienstverlener. Gastvrijheid zit in ons hart. Daarnaast vinden we het belangrijk dat duidelijk gecommuniceerd wordt waar deze verplichting geldt. Onduidelijkheid is funest voor het vertrouwen van de consument.”
Marktkooplieden staan er wat dubbel in. ,,Wij waren hier al bang voor”, zegt voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. ,,We zijn er niet blij mee, maar dit zijn de consequenties van bezoekers die zich niet aan de regels houden. Ik hoop dat dit helpt en dat het als een vuurtje door het land gaat, zodat mensen zich beter aan de regels houden en het elders niet nodig zal zijn om een mondkapjesplicht in te voeren. Niets is belangrijker dan onze gezondheid”, aldus de voorzitter van de branchevereniging voor marktkooplui.
Kritiek
Er is echter ook kritiek op de verplichting om een mondkapje te dragen. Volgens hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen kunnen burgemeesters zelfs wettelijk helemaal geen mondkapjesplicht invoeren. Dat zou namelijk eerst in een wet vast moeten worden gelegd en die speciale coronawet is weliswaar al door het kabinet ingediend, maar nog niet akkoord bevonden door de Eerste en Tweede Kamer. Daarom zou de verplichting nu op papier helemaal niet gelden en kunnen eventuele boetes ook worden aangevochten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste nacht met avondklok: politie deelt boetes uit, noodbevel op Urk
Op verschillende plaatsen in het land is gisteravond gedemonstreerd tegen het ingaan van de avondklok. Op Urk vernielden relschoppers een teststraat van de GGD en in het Limburgse Stein zijn veertien mensen aangehouden die lak hadden aan de maatregel. Ook in Rotterdam en Amersfoort waren er protestacties. -
UPDATE
Openbaar Ministerie: DuPont niet vervolgd voor gifaffaire in Dordrecht
Chemiebedrijf DuPont ontloopt strafrechtelijke vervolging voor de vermeende vergiftiging van tientallen arbeiders van zijn Dordtse lycrafabriek. Zeker 44 vrouwelijke werknemers denken miskramen, doodgeboren kinderen en andere problemen te hebben overgehouden aan de blootstelling aan het oplosmiddel DMAc. -
Politie: ‘Dit zat er aan te komen, al die energie moet ergens heen, we blijven ze aanpakken’
De politie is niet verrast door de rellen die de afgelopen twee dagen in tal van steden losbarsten rond de avondklok. ,,Al die energie en frustraties van die relschoppers moeten ergens heen. We blijven ze aanpakken, maar ook aan de achterkant zal het contact met de jongeren weer hersteld moeten worden,” zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. -
PREMIUMcolumn
Urk verpest het voor zichzelf
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
‘Koffiedrinker’ op Museumplein Michel Reijinga: ‘Met rellen schiet mijn actie z'n doel voorbij’
Michel Reijinga, de man die gisteren met zijn aankondiging ‘koffie drinken op het Museumplein in Amsterdam', onbedoeld een avond vol protest en rellen inluidde, heeft van zich laten horen. Hij zegt dat, net als bij voetbalwedstrijden, relschoppers zijn vreedzame actie hebben ontsierd. Maar hij blijft wel doorgaan met ‘koffie drinken voor vrijheid'.
-
Moordverdachte valt door de mand door reizen zonder treinkaartje
De politie heeft afgelopen week een man in de boeien geslagen die was opgevallen omdat hij zonder kaartje in de trein reisde. Dat ontbrekende vervoersbewijs deed hem de das om. Het trok de aandacht van handhavers van de NS, waarna de gealarmeerde politie ontdekte dat de man gezocht werd voor moord of doodslag. -
PREMIUM
De avondklok was nog geen minuut ingegaan, en Quinn (17) had de eerste boete al te pakken
21.01 uur. Pats boete. Slechts één minuutje na negenen. En het was al raak voor Quinn Derksen van 17 uit Cuijk. Boete voor het negeren van de avondklok zonder geldige reden. Mogelijk ben ik wel de eerste van Nederland, zegt Quinn. Niet dat hij daar nou zo trots op is hoor. -
KNMI waarschuwt voor gladheid in het hele land: code geel
Het KNMI waarschuwt voor gladheid in de ochtend. Het meteorologisch instituut heeft code geel afgegeven voor het hele land, op de Wadden na.