Volledig scherm
Sinterklaas intocht Apeldoorn 2018. © Maarten Sprangh

Nationale intocht van Sinterklaas is dit jaar in Apeldoorn

VideoDe nationale intocht van Sinterklaas wordt dit jaar in Apeldoorn gehouden. Dat landelijke evenement is op zaterdag 16 november.

Hoe de goedheiligman aankomt is nog niet bekend. Apeldoorn heeft geen haven en het kanaal dat door de stad loopt heeft beperkte afmetingen, dus een traditionele intocht met stoomboot lijkt niet haalbaar. Omroeporganisatie NTR gaat zich daar nog over buigen.

Grote evenementen

De gemeente is blij dat ze de happening in de wacht heeft kunnen slepen. Apeldoorn rekent op bezoek uit het hele land. De stad wist de afgelopen jaren al meer grote evenementen binnen te halen. Zo had hier de start van wielerronde Giro d’Italia plaats en was het Marktplein een week het decor van 3FM Serious Request.

Volledig scherm
Sinterklaas intocht Apeldoorn 2018. © Maarten Sprangh

Discussie

De gemeente is zich bewust van de lading die rond de intocht hangt, door de discussie over Zwarte Piet, geeft een woordvoerder aan. Waarnemend burgemeester Petra van Wingerden belooft ,,een gezellig en goed georganiseerd kinderfeest’’, zo staat in een verklaring. Evenementenwethouder Jeroen Joon ziet ,,een nationaal feest met een sterk lokaal gezicht’’ voor zich.

Demonstranten

Bij de lokale intocht in Apeldoorn liepen afgelopen jaar voor het eerst roetveegpieten mee. Daarbij liet het gemeentebestuur demonstranten toe langs de route, ook nadat actiegroep Kick Out Zwarte Piet haar komst had aangekondigd. De meest uitgesproken tegenstanders van Zwarte Piet zagen daar op het laatste moment toch van af.

Sinterklaas kwam overigens in 2018 in Apeldoorn aan per stoomtrein; in de decennia ervoor arriveerde hij altijd met een bootje in het kanaal. Dat nieuwe scenario is wellicht een test geweest voor de intocht dit jaar.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.