Volledig scherm
Mensen die hun diploma kwijt zijn, hopen dat de mol (archivaris Hilbrand) nog een keer op zoek gaat. © Corné Sparidaens

Nederlanders massaal op zoek naar kwijtgeraakte diploma's

Duizenden Nederlanders gingen de afgelopen dagen op zoek naar hun diploma’s. Vijf keer zoveel mensen keken in het online diplomaregister en fors meer mensen mailden met vragen over een zoektocht naar hun kwijtgeraakte papiertje.

Mensen die hun diploma kwijt zijn, kunnen een exemplaar opvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In een databank staan inmiddels tien miljoen digitale diploma’s. En in twee archieven in Groningen en Tynaarlo ligt 500 meter met papieren cijferlijsten.

Na een publicatie op deze site schoot het bezoek aan het diplomaregister met duizenden omhoog. ,,Sommige kregen in het verleden al een afwijzing, omdat de cijferlijsten niet zijn terug te vinden. Die vragen nu of ‘de mol’ nog een keertje kan zoeken”, vertelt woordvoerder Tea Jonkman. De mol, eigenlijk archivaris Hilbrand, weet bijna elk papiertje te vinden, zo beschreef deze site. En dat biedt nieuwe hoop voor degenen die hun diploma niet eerder op tafel kregen.

Quote

Sommige kregen in het verleden al een afwijzing, omdat de cijferlijs­ten niet zijn terug te vinden. Die vragen nu of de mol nog een keertje kan zoeken

Tea Jonkman, Woordvoerder

Er is alleen één maar: de papieren zoektocht is niet gratis. De archivarissen die in de kartonnen dozen naar cijferlijsten speuren, hebben daar een dagtaak aan. Het kost 72 euro om een bewijs te ontvangen. Jonkman: ,,Mensen die voor de lol een verzoek indienen, schrikken vaak van de kosten en stoppen dan toch maar met de zoektocht.”

Correctie

Maar er gebeurt nog iets: geslaagden constateren dat niet alle cijfers op hun lijst kloppen. Ze dienen een correctieverzoek in. ,,Die verzoeken geven wij door aan de betreffende scholen, want wij gaan uit van hun cijferlijsten.”

Mensen zoeken steeds vaker naar een bewijs dat ze een diploma hebben gehaald, omdat werkgevers er vaker om vragen. Zelf zijn ze hun papiertje kwijt of hebben ze bijvoorbeeld last van een vervelende ex die het document niet terug wil geven. Het aantal mensen dat om nieuw bewijs van een diploma vraagt, stijgt al jaren. De archivarissen krijgen dagelijks rond de twintig verzoeken binnen. Daarnaast waren er vorig jaar dik 400.000 digitale aanvragen. Die zijn wél gratis.

Volledig scherm
In twee archieven ligt vijfhonderd meter aan cijferlijsten. © Corné Sparidaens