Nederlanders vinden rommelen aan dna prima, maar alleen om erfelijke ziektes te voorkomen
De meeste Nederlanders vinden het aanvaardbaar om het dna van ongeboren baby’s aan te passen, maar alleen als zo voorkomen wordt dat kinderen worden geboren met ernstige erfelijke aandoeningen.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een jaar lang gesprekken voeren met ongeveer duizend Nederlanders in de zogenoemde DNA-dialoog. Dit initiatief is opgestart nadat twee wetenschappers een nieuwe techniek ontdekt hadden hoe ze het dna van dieren, mensen en planten makkelijk kunnen aanpassen en daarvoor in 2018 de Nobelprijs kregen. Sinds hun ontdekking is het debat losgebarsten in hoeverre dit kan en mag worden toegepast op mensen.
De meeste Nederlanders die meededen aan de gesprekken blijken geen principiële bezwaren te hebben tegen het aanpassen van dna, zolang dat maar niet gebeurt om de mens bijvoorbeeld slimmer te maken. Als er een grote kans is dat kinderen worden geboren met ernstige erfelijke aandoeningen, zou het een oplossing kunnen zijn om deze kinderen daarvoor te behoeden. Alleen dan weegt het leed dat je ermee voorkomt op tegen de risico’s die het aanpassen van dna met zich meebrengt, vinden de deelnemers.
Wel vinden ze het lastig om te bepalen wat ernstige erfelijke afwijkingen zijn. De meningen daarover zijn sterk verdeeld. Zo vonden sommigen autisme of erfelijke doofheid een ernstige afwijking, maar vonden anderen dat niet of minder. Sommigen vragen zich af of dergelijke aandoeningen ook niet op minder ingrijpende manieren voorkomen kunnen worden, bijvoorbeeld door het selecteren van embryo’s bij kunstmatige bevruchting.
Voor iedereen was het belangrijk dat er zorgvuldige afwegingen worden gemaakt. Ook mag het zo min mogelijk schadelijk zijn voor de ongeboren kinderen. Lastig daarbij is dat nog niet alle risico’s kunnen worden uitgesloten als aangepaste embryo’s daadwerkelijk bij vrouwen in de baarmoeder worden geplaatst. Nu is er nog alleen onderzoek in laboratoria en zijn er nog niet daadwerkelijk kinderen geboren met een aangepast dna.
Hugo de Jonge
De uitkomsten zijn vandaag aangeboden aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Een van de mede-initiatiefnemers Sam Riedijk van het Erasmus MC, vindt het belangrijk dat Nederlanders laten weten wat ze hiervan vinden. ,,Er bestaat nu technologie die iets kan veranderen aan onze menselijkheid. Dan is ieders stem belangrijk, en niet alleen die van de wetenschappers die verstand hebben van deze materie.”
Bekijk hieronder onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Trage reactie van artsen kostte Mies (11) bijna het leven: ‘Pak mijn lieve jongen niet af’
„We gaan nú opereren. Anders zitten we morgen met een dood kind.” Moeder Jorie staat aan zijn bed in shock. Haar zoon Mies, net 8 jaar oud, is in paniek. Gaat hij dood? Het loopt ‘goed’ af. Maar drie jaar later heeft Mies ptss en is nog steeds bang om niet meer wakker te worden. -
PREMIUM
Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht? -
PREMIUMcolumn
Dat politici als Kuzu bij bloot meteen aan seks denken, dat is pas walgelijk!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
En toen kreeg de viroloog zelf corona
Viroloog en OMT-lid Menno de Jong (58) kreeg zo’n ernstige covid dat hij thuis extra zuurstof nodig had. De wetenschapper was ineens patiënt. ‘Ik ben er nog nieuwsgieriger door geworden.’ -
PREMIUMcolumn
Dat de Boekenweek niet doorgaat voelt wrang in deze gepolariseerde tijden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
PREMIUM
Vaak foute diagnose bij zeldzame kanker: ‘Naar huis gestuurd met antidepressiva’
Het kan jaren duren voordat mensen met een zeldzame vorm van kanker de juiste diagnose krijgen. Bij een op de drie mensen met een zeldzame vorm van kanker worden eerst één of meerdere verkeerde diagnoses gesteld. -
PREMIUMcolumn
Tegenstanders van een coronapaspoort moeten zelf misschien met een oplossing komen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Frank in quarantaine
Ik kreeg een visioen van een mooie onbezorgde zomer
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 352. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.