Nederlandse 'heroïnekoning' Sadullah U. (61) woonde in auto en reed dagelijks duizend kilometer

VideoDe Turkse Nederlander die deze week in Spanje is opgepakt op verdenking van grootschalige handel in heroïne, blijkt al ruim een kwart eeuw actief in de georganiseerde drugscriminaliteit. De 61-jarige Sadullah U., in Spaanse kringen bekend als Nicol, is volgens de Spaanse autoriteiten betrokken geweest bij enkele gigantische drugsvangsten in Barcelona en Madrid.

Een netwerk van beruchte drugssmokkelaars werd deze week ontmaskerd in de Spaanse regio Galicië. De 61-jarige Sadullah U. wordt beschouwd als de grote leverancier van dit netwerk. Spaanse media noemen U. onder meer ‘de koning van de heroïne’.

Toen U. deze week in de stad Pontevedra werd gearresteerd, had hij zeven kilo heroïne verstopt in zijn Audi A3. De drugshandelaar zou naar verluidt geen mobiel gebruiken en woonde praktisch in zijn auto. Daarmee legde hij dagelijks duizend kilometer af.

Volledig scherm
Sadullah U. gearresteerd © Guardia Civil

Veiligheidsmaatregelen

De hoofdverdachte liet tijdens zijn criminele activiteiten niets aan het toeval over en hanteerde strenge veiligheidsmaatregelen. Hij onderhandelde persoonlijk met de distributeurs van de drugs en ontmoette hen ook altijd in eigen persoon, ontdekte de politie. ,,Voor die ontmoetingen en vergaderingen reisde hij op één dag soms van Madrid in Midden-Spanje naar Galicië in het uiterste noordwesten en van daaruit naar Baskenland om daarna weer terug te keren naar de Spaanse hoofdstad. Een afstand van ruim 1.000 kilometer.’’  

Het politieonderzoek startte in januari toen een drugshandelaar in Ourense veel heroïne begon te verhandelen. Naast 7 kilo heroïne is tijdens de operatie ook 66 kilo aan speed in beslag genomen en duizenden euro’s aan cash. De operatie bleef tot deze week onder geheimhouding. Volgens de autoriteiten ging het om een ‘zeer complexe’ operatie waarbij ongeveer honderd agenten van verschillende eenheden werden ingezet. Het gaat volgens experts om een van de belangrijkste klappen voor drugshandel in Europa dit jaar.

Geen onbeschreven blad

De Nederlander is in 2008 al eens gearresteerd toen de politie in Spanje haar grootste heroïnevangst ooit deed. Agenten vonden destijds meer dan 316 kilo heroïne op een jacht nabij Barcelona. Sadullah zat ook al een keer in de gevangenis nadat hij in 1994 was gearresteerd. Toen werd in Madrid beslag gelegd op 118 kilo heroïne.

Sadullah U. is ook in Nederland geen onbeschreven blad. Hij is hier enkele keren veroordeeld voor betrokkenheid bij georganiseerde misdaad. Na zijn gevangenschap verhuisde hij permanent naar Spanje.

  1. Met coronavirus besmette Duitser was onlangs nog in Limburg, contactonderzoek gestart

    Met coronavi­rus besmette Duitser was onlangs nog in Limburg, contacton­der­zoek gestart

    Gisterenavond meldde het RIVM dat een Duitser met het coronavirus besmet is die een week geleden nog in Limburg was. Mogelijk gaat het om een man in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, uit Selfkant bij de grens met Sittard. Lokale media meldden dat de man in kritieke toestand verkeerde. De GGD is gestart met een contactonderzoek. Hierbij wordt nagegaan met wie de man in Limburg in contact is geweest.