Nederlandse kerken: ‘Vrees dat gelovigen afhaken door pandemie’
Nederlandse kerken vrezen dat gelovigen afhaken door de coronacrisis. ,,We moeten straks mensen echt weer gaan mobiliseren om naar de kerk te komen”, stelt Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch.
Dat zei de bisschop vrijdagochtend tijdens een (online) presentatie van een nieuw onderzoek onder tweeduizend leden van de katholieke en protestantse kerk in Nederland. Uit dat onderzoek blijkt dat veel kerkleden niet kunnen wachten totdat de kerkgebouwen weer volledig opengaan en ze de diensten weer fysiek kunnen bijwonen. Maar tegelijkertijd heeft een fors deel van de kerkleden het afgelopen jaar helemaal geen kerkdienst bijgewoond: niet fysiek, maar ook niet online.
,,We hebben zeker vrees dat mensen afhaken”, aldus De Korte. Trinette Verhoeven, classispredikant van de Protestantse Kerk in Nederland in de regio Utrecht: ,,We moeten die mensen vragen: waarom heeft u zich teruggetrokken? Sommige mensen zijn naar een andere gemeenschap overgestapt, maar er is ook onvrede. Als de vrees voor besmetting met corona minder is geworden, kunnen we weer fysiek contact hebben met mensen.”
Religieuze gemeenschappen nemen een aparte positie in tijdens de coronapandemie. Het verbod op bijeenkomsten geldt vanwege de grondwettelijke vrijheid op godsdienst niet voor hen. Waar theaters en voetbalstadions dicht moesten, mochten kerken, moskeeën en tempels openblijven. Wel geldt er een advies van de Rijksoverheid ‘om alle vieringen digitaal te houden en fysieke bijeenkomsten tot een absoluut minimum te beperken’. Als er dan toch fysieke kerkdiensten worden gehouden geldt het advies 1,5 meter afstand te bewaren en maximaal vijftig mensen toe te laten.
Online kun je nu eenmaal geen communie ontvangen, dat is een offer
Uit het onderzoek onder de kerkleden komt naar voren dat maar 29 procent van hen het afgelopen jaar fysiek een kerkdienst bijwoonde. Bijna de helft (48 procent) van hen vindt het gebrek aan fysieke kerkdiensten het grootste religieuze gemis in coronatijd. Dat geldt zeker voor katholieken, zegt De Korte. ,,Online kun je nu eenmaal geen communie ontvangen, dat is een offer. Ook wordt in veel parochies na de dienst samen koffie gedronken. Dat missen mensen.”
Online een enorme klus
Verhoeven noemt de coronapandemie ‘een moeilijke tijd’ voor de Nederlandse kerken. ,,Online gaan was een enorme klus. En we vragen ons af: hoe lang duurt dit nog? Mensen hebben een grote behoefte om samen te komen.” Een van de ondervraagden stelt ‘het heel erg te missen om even de kerk binnen te kunnen lopen zonder gedoe of een afspraak’.
Tegelijkertijd geeft 39 procent van de ondervraagden aan het wel fijn te vinden als ook na de coronapandemie de mogelijkheid blijft bestaan de diensten van hun kerk online te volgen of te kunnen terugkijken.
Het onderzoek werd uitgevoerd vanwege de jaarlijkse actie Kerkbalans, waarbij vrijwilligers geld inzamelen voor hun kerkgemeenschap. Die inkomsten staan onder druk omdat er twee jaar nauwelijks kan worden gecollecteerd tijdens kerkdiensten. Wel maakten leden geld over om hun kerk te helpen digitaal te gaan en te blijven.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste liefde was gelijk ware liefde voor Hainz en Minie: nu zijn ze 60 jaar getrouwd
Een telefoontje waarin hij Minie Keemers uitnodigde voor een toneelavond. Daarmee legde Hainz Wentrup in 1956 de basis legde voor hun diamanten huwelijk. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Omur (32) kreeg levensgevaarlijk gif over zich heen ‘Ik denk de hele dag: wat als ik dood was gegaan?’
Omur Arslan (32) uit Amersfoort dacht dinsdagavond dat hij dood zou gaan. Arslan, eigenaar van supermarkt Omur Markt op het Neptunusplein, kreeg pal voor zijn winkel onverwachts poeder van zwaar ongediertegif over zich heen. ,,Toen ik ’s avonds laat thuiskwam uit het ziekenhuis, zat de woonkamer vol familie op me te wachten. Iedereen was ongelooflijk geschrokken.’’ -
Drukte op Schiphol tijdens Hemelvaartsdag: ‘Maar rijen lopen goed door’
Ook op Hemelvaartsdag is het druk op luchthaven Schiphol. Op social media is te zien dat veel mensen in lange rijen staan. Reizigers met een Europese bestemming schatten hun wachttijd om de security te bereiken op ongeveer drie kwartier. Voor intercontinentale vluchten is dat wat korter. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
PREMIUMOver de Tong
De Bijenkorf verlaat ‘de zaal’ en slaat een nieuwe weg in
Café & Zaal de Bijenkorf in Hooge Mierde kreeg een facelift en heet nu Restaurant De Bijenkorf. Het enthousiasme om een nieuwe richting in te slaan is er, aan de uitvoering schuurt het nog een beetje. Maar het komt vast goed. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Seksuele fantasieën beheersen al jaren zijn leven: leidinggevende (64) ‘verkrachtte collega’
De 64-jarige inwoner van het Brabantse Bergen op Zoom worstelt al jaren met moeilijk beheersbare seksuele fantasieën. Van chemische castratie kreeg hij acute geelzucht. Voor de rechtbank moet hij zich verantwoorden voor de vermeende verkrachting van een vrouwelijke collega.