Volledig scherm
. © Shutterstock

Negen miljoen voor groot onderzoek naar door muggen verspreide infecties

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 9 miljoen euro toegekend aan een groot, vijfjarig onderzoek naar infectieziekten veroorzaakt door muggen en andere insecten in ons land. Reden daarvoor is dat door klimaatverandering en globalisering - zoals reizen op grote schaal - een waterrijk land als Nederland steeds kwetsbaarder is voor de uitbraak van infectieziekten als knokkelkoorts en hersenvliesontsteking. 

Het onderzoek, waaraan wetenschappelijke instellingen samen nog eens een miljoen bijdragen, wordt geleid door een onderzoeker van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Dat gaat samen met andere onderzoeksinstituten en in totaal 25 experts in Nederland aan de slag. Een van de doelen van de studie is om erachter te komen of reizen, waterbeheer, in- en export, landbouwmethoden en het veranderende landschap bijdragen aan de kans op een uitbraak. Het gaat in dat geval niet om infecties die insecten in Nederland bij zich dragen, maar vooral om tropische infectieziekten die steeds vaker opduiken in Europa.

Uiteindelijk doel van het onderzoek is het ontwikkelen van een wetenschappelijk model om risico’s op uitbraken van infectieziekten te kunnen voorspellen. Momenteel, zo stelt de NWO, vindt onderzoek meestal pas plaats als er ergens een infectieziekte is uitgebroken. Verder moet de studie leiden tot een reeks maatregelen die Nederland beter voorbereiden op eventuele uitbraken van infectieziekten die door muggen en andere insecten worden overgebracht. 

Knokkelkoorts

In Nederland en Europa wordt steeds vaker melding gemaakt van insectensoorten die tropische ziekten over kunnen brengen. Het gaat bijvoorbeeld om knokkelkoorts (verspreid door zandmuggen) of door teken overgebrachte hersenvliesontsteking.  Landen in het zuiden van Europa, zoals Italië, Griekenland en Spanje, hebben de afgelopen jaren te maken gehad met grote of kleine uitbraken van ziekten die ooit alleen in de tropen voorkwamen. Die uitbraken ontstaan meestal door reizigers die de ziekten naar die landen brengen. De verspreide ziekten zijn overigens niet alleen gevaarlijk voor mensen. Ook dieren kunnen er last van hebben. Zo overleden recent grote aantallen merels aan een virus dat in Nederland nooit slachtoffers maakte. 

Het mede door de NWO betaalde onderzoeksproject wordt, zo meldt NOS, geleid door het Netherlands Centre for One Health, een samenwerkingsverband van negen academische onderzoeksinstituten. Naast het Erasmus MC doen het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), de bloedbanken in Nederland en het Caribisch gebied, de universiteiten van Utrecht, Leiden en Wageningen, de universitaire medische centra in Leiden, Nijmegen en Utrecht, Avans hogescholen en het Netherlands Institute of Ecology mee aan het onderzoek. 

Volledig scherm
Muggen verspreiden het zikavirus, dat microcefalie kan veroorzaken.
  1. Erehaag met trekkers voor verongelukte Bart (17)

    Erehaag met trekkers voor verongeluk­te Bart (17)

    Acht grote trekkers met rode ballonnen als hartjes en zwaailichten, gereden door schoolkameraden van de verongelukte Bart Bloemendaal (net 17). Ze stonden vrijdagavond in het gelid naast het zalencentrum Morshuis in Albergen. De leerling van de school het Zone.college uit Harbrinkhoek kwam vorige week vrijdagavond op een rotonde in Reutum onder zijn gekantelde trekker terecht. Hij zei tegen zijn moeder dan hij met een vriend zou gaan ‘snacken’, maar ze troffen meisjes. Na het fatale ongeluk waren het kerkdorp en de wijde omgeving zijn in een diepe rouw gedompeld.