Volledig scherm
© ANP

Nieuwe aanval op Staatsloterij

De Staatsloterij wordt opnieuw voor de rechter gesleept vanwege het misleiden van deelnemers uit de periode 2000-2008. Het bedrijf Litigation Investments hoopt via de rechter een uitspraak af te dwingen over de hoogte van de schadevergoeding die de Staatsloterij moet betalen aan miljoenen deelnemers.

De Hoge Raad veroordeelde de Staatsloterij in 2015 wegens misleiding omdat de kansspelorganisatie tussen 2000 en 2008 de winstkansen overdreef. Ook niet-verkochte loten bleken mee te doen in de loterij. De Hoge Raad deed echter geen uitspraak over de hoogte van de schadevergoeding die betaald moest worden aan de miljoenen ‘bedrogen’ deelnemers. 

Na jaren onderhandelen met twee verschillende claimclubs kwam de Staatsloterij onlangs met een ‘gebaar’: een gratis loterij voor de bedrogen deelnemers uit 2000-2008 (trekking 27 mei, met 13,5 miljoen in de pot) en 40 euro voor iedereen die zich bij een van de claimclubs had aangesloten.

Miljoenen spelers

Litigation Investments (een bedrijf dat investeert in kansrijke claimzaken) vindt dat de Staatsloterij daarmee veel te goed weg komt. Enkele miljoenen spelers uit de periode 2000-2008 kochten voor honderden en in sommige gevallen duizenden euro’s aan loten. Litigation Investments wil namens een handvol spelers nu via de rechter proberen dat geld terug te krijgen. Als dat lukt voor die paar mensen, maakt het bedrijf de weg vrij voor elke andere (ex-)deelnemer aan de Staatsloterij uit de periode 2000-2008 die zijn geld terug wil. Ongeveer 7 miljoen mensen speelden mee in die periode.

Litigation Investments wordt bijgestaan door advocaat Marco Gerritsen van Van Diepen Van der Kroef advocaten. De procedure van Litigation Investments volgt op de strijd van Ferdy Roet van Loterijverlies bv. Roet begon ooit met succes een procedure om aan te tonen dat de Staatsloterij zich schuldig maakte aan misleiding. Maar de onderhandelingen tussen Roet en de Staatsloterij over de hoogte van de schadevergoeding ontaardden de afgelopen twee jaar in één groot moddergevecht dat nog steeds voortduurt.

Rechtvaardig

Litigation Investments wil met de nieuwe rechtszaak in één klap een einde maken aan de strijd om een ‘rechtvaardige’ schadevergoeding. De Staatsloterij zegt in een reactie dat ze al verantwoordelijkheid richting ex-deelnemers heeft genomen met de gratis trekking en ‘dat het verder iedereen vrij staat naar de rechter te stappen’.