Volledig scherm
Willem Holleeder in december 2014 bij de rechtbank in Haarlem. © EPA

Nieuwe advocaat voor Holleeder

Willem Holleeder heeft een nieuwe advocaat. Desiree de Jonge neemt de verdediging over van haar kantoorgenoot Robert Malewicz. Zijn andere advocaat, Sander Janssen blijft wel. De wissel gebeurt in goed overleg, laat het advocatenkantoor weten.

De advocatenwissel is volgens  de raadslieden goed “om nog eens met een frisse en onbevangen blik naar dit omvangrijke en complexe dossier te kijken”.  Woensdag is de tweede, niet-inhoudelijke zitting in het hoger beroep van 'de Neus'. Het is de verwachting dat de zaak volgend jaar inhoudelijk wordt behandeld. Eerder dit jaar werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Het is volgens de advocaten "vrijwel zeker" dat er na het hoger beroep ook nog een cassatieprocedure zal komen. “De ervaring heeft geleerd dat het in zaken zo omvangrijk als deze wenselijk is dat al in deze fase kennis wordt genomen van alles dat er bij het hof gebeurt, en dat bij de verweren die worden gevoerd en verzoeken die worden gedaan al aandacht wordt besteed aan de vereisten van zo'n cassatieprocedure’’, schrijven ze in een verklaring. “Desiree de Jonge heeft ervaring op het gebied van cassaties.’’ Ze werkt in de Rotterdamse vestiging van het advocatenkantoor Cleerdin-Hamer. 

Levenslang

De 61-jarige Holleeder kreeg in juli een levenslange celstraf voor zijn sturende rol in een reeks criminele afrekeningen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook de gewelddadige dood van Robert ter Haak, omgekomen in dezelfde kogelregen die Van Hout fataal werd, en een poging tot moord op John Mieremet in 2002 werden op Holleeders conto geschreven.

Volledig scherm
Sander Janssen en Desiree de Jonge. © Cleerdin-Hamer
Volledig scherm
Advocaten Sander Janssen (L) en Robert Malewicz arriveren bij de zwaarbeveiligde Bunker voorafgaand aan de uitspraak in de strafzaak tegen Willem Holleeder, begin juli. © ANP
  1. Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om
behandelingen standaard af te wijzen
    PREMIUM

    Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om behandelingen standaard af te wijzen

    Twintig patiënten dagen zorgverzekeraar VGZ voor de rechter. Volgens de patiënten en hun revalidatieartsen worden bijna alle aanvragen voor behandeling ‘zonder objectieve reden afgewezen’. Artsen ondersteunen hun pleidooi en maken gehakt van de werkwijze van de zorgverzekeraar. Zij noemen het ‘absurd’ en ‘triest’ en vinden dat de patiënten ten onrechte de dupe zijn.