Volledig scherm
Aphaereta vondelparkensis. © Kees van Achterberg (Naturalis, Leiden en Zhejiang University, Hangzhou, China)

‘Nieuwe’ wesp ontdekt in het Amsterdamse Vondelpark

Onderzoekers hebben in Amsterdam een nieuwe sluipwesp ontdekt: de Aphaereta vondelparkensis. Het insect is vorig jaar gevonden tijdens een expeditie naar de Koeienweide in het Vondelpark.

De expeditie was op touw gezet door Taxon Expeditions, dat wetenschappelijke onderzoeken organiseert in alle uithoeken van de wereld. Het leek oprichter Menno Schilthuizen een goed idee om ook eens op het drukste plekje van Amsterdam te kijken wat daar leeft. Voor zijn onderzoek vormde Schilthuizen, schrijver van het in 2018 verschenen boek Darwin in de stad, een team van wetenschappers en burgeronderzoekers. Zij verbleven vijf dagen op de Koeienweide, een klein stukje park dat door de gemeente wordt beheerd.

De resultaten waren spectaculair, zegt stadsecoloog Remco Daalder. ,,Meer dan 100 soorten nachtvlinders, 85 soorten kevers, 21 soorten spinnen, 15 soorten slakken: ook op een paar hectare in de stad blijkt de biodiversiteit ontzettend groot.’’ Daalder spreekt van een eyeopener. ,,Het goede van Schilthuizen is dat hij zich op het leven in de grond heeft gericht. Wij denken bij biodiversiteit aan een merel of een konijn. De bodem bleek een rijkdom aan soorten te bevatten.’’

Rottend vlees

De bijzondere sluipwesp werd aangetroffen in een jampotje met rottend vlees dat in de grond was ingegraven. In het laboratorium van de Vrije Universiteit kon daarna worden vastgesteld dat het inderdaad om een nog onbekende soort gaat. Het onderzoek smaakt naar meer, zegt Daalder. ,,We zijn in gesprek met Schilthuizen over meer van dit soort onderzoeken, zodat we ook in andere stadsparken kunnen gaan kijken wat daar allemaal leeft.’’ De ontdekking van de Aphaereta vondelparkensis wordt maandag gepubliceerd in Biodiversity Data Journal.

Volledig scherm
Burgerwetenschappers aan het werk in het Vondelpark. © Iva Njunjić/Taxon Expeditions
Volledig scherm
Burgerwetenschappers aan het werk in het VU-laboratorium. © Iva Njunjić/Taxon Expeditions
 1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
  PREMIUM
  Carnaval 2020

  Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

  De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?
 2. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

  Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

  Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.