Nog geen uitspraak in zaak Marco Kroon, rechter verwijst naar de meervoudige militaire kamer

videoOorlogsheld Marco Kroon hoort donderdagavond nog geen uitspraak van de rechter in de zaak omtrent de vermeende kopstoot. De rechter besloot dat de zaak vanwege Kroon’s positie zo bijzonder is dat hij wil dat er vanaf nu drie rechters naar kijken. Het is niet duidelijk wanneer de zaak verder gaat. 

Een eenvoudige mishandeling. Dat is waar deze zaak vooral om draait. Een misdrijf die elke politierechter normaal gesproken in een middag afdoet. Maar als Marco Kroon de rechtszaal binnen stapt met in zijn kielzog maar liefst drie advocaten, fronst ook deze militaire politierechter de wenkbrauwen. Dit ziet ook hij niet zo vaak, maar maakt één ding duidelijk; Kroon vecht terug tegen alle beschuldigingen alsof zijn leven er vanaf hangt.

Er staat ook veel op het spel. Kroon dreigt zijn baan te verliezen bij een veroordeling. Zijn dapperheids-onderscheidingen zelfs. Hij mag zijn uniform al niet meer dragen, sinds zijn werkgever hem schorstte. Dat hij hier in een gewoon pak in de beklaagdenbank moet verschijnen, raakt hem in het hart. Meer nog dan de persona non grata die hij is geworden door alle ophef. Niemand wil nog een lezing van hem bijwonen. Hij mocht zelfs niet meer spreken op veteranendag in zijn eigen woonplaats.

Strijdlustiger dan ooit

En dus is Kroon strijdlustiger dan ooit als hij halverwege de middag met zijn echtgenote de rechtbank binnen loopt om zich te verantwoorden voor de kopstoot waar hij naar eigen zeggen volkomen onterecht van wordt beschuldigd. ,,Al moet ik mijn huis verkopen om de advocaatkosten te kunnen betalen, ik vecht tot ik er bij neer val. Want wat hier gebeurt deugt echt niet’’, zegt hij.

Voor het OM is de zaak klip en klaar. Een medewerker van cameratoezicht zag Kroon wildplassen en stuurde er een agent op af. Zij schreef een bekeuring uit. Toen begon volgens het OM Kroon te ‘zuigen’. Riep hij iets van ‘je kan mij toch niets maken’ en maakte aanstalten om nogmaals te wildplassen. Hierop kreeg hij opnieuw een bekeuring, waarna hij met zijn geslachtsdeel zwaaide en werd aangehouden. Dat is het moment waarop het mis ging en Kroon een kopstoot zou hebben gegeven. Ook stak hij een middelvinger op.

Quote

Ik ben afgevoerd alsof ik een terrorist ben.

Marco Kroon

Kroon kon zich aanvankelijk op het bureau nog maar weinig herinneren van het voorval, mede omdat hij de nodige alcohol op had. ,,Als ik dat echt heb gedaan, schaam ik mij diep’’, verklaarde hij in eerste instantie. Maar nadat hij de beelden terug zag die zijn echtgenote had gemaakt, kwam ook zijn herinnering terug.

Dat hij stond te wildplassen klopt. Geen twijfel daarover. Maar die kopstoot is één grote leugen. ,,Ik heb mijn hele leven gevochten tegen onrecht. Als ik dit had gedaan had ik mijzelf met pek en veren overgoten en het land uit gegooid.”

Kroon is juist zelf degene die veel te hard is aangepakt, vindt hij nu. Hij werd zo hardhandig geboeid en afgevoerd dat een arts weken later vast stelde dat de pijnlijke hand die hij aan zijn arrestatie over hield, blijvend is beschadigd. Kroon kan daardoor mogelijk nooit meer opdrukken. En dus deed hij vorige maand zelf aangifte tegen drie agenten. ,,Ik ben afgevoerd alsof ik een terrorist ben’’, verklaarde hij daarin.

Tegenaanval

Niet alleen met deze aangifte gaat Kroon in de tegenaanval. Op advies van zijn advocaat liet hij vier experts onderzoek doen naar het in sommige gesuggereerde drugsgebruik. Daar blijkt niets van waar. Ook doet een deskundige onderzoek naar de beweging die Kroon met het hoofd maakte. Is dat een kopstoot, zoals het OM stelt, of kan dat ook anders worden geïnterpreteerd gezien de militaire achtergrond van Kroon?

Het wachten is nog op de resultaten van deze onderzoeken en dus werd de rechtszaak onbepaalde tijd uitgesteld. Ook gaan er straks drie rechters naar kijken.

Kroon verlaat de rechtbank met opgeheven hoofd. Het begin van gerechtigheid is er, vindt hij. Want maanden na die carnavalsnacht is Kroon ervan overtuigd dat de politie hem er probeert in te luizen. ,,Ik heb dat gevoel heel sterk, ja. Misschien zit er bij de politie nog wat hartzeer sinds de strafzaak van 2011. Ze hebben toen zo hoog van de toren geblazen en uiteindelijk is daar bijna niets van over gebleven.”

Volledig scherm
Marco Kroon met zijn partner bij het Paleis van Justitie. © ANP
 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.