Russische technici aan het werk om gaspijpleiding Nordstream 2 gereed te maken voor gebruik. De leiding is nooit in gebruik genomen en is inmiddels zwaar beschadigd door explosies.
Volledig scherm
PREMIUM
Russische technici aan het werk om gaspijpleiding Nordstream 2 gereed te maken voor gebruik. De leiding is nooit in gebruik genomen en is inmiddels zwaar beschadigd door explosies. © REUTERS

Noordzee ligt vol met kwetsbare kabels en leidingen: ‘Iedereen staat op scherp’

De vermoedelijke sabotage van Nordstream 1 en 2 roept de vraag op hoe kwetsbaar andere infrastructuur op de bodem van de Noord- en Oostzee is. ,,Als de gasleiding tussen Noorwegen en Duitsland wordt geraakt, is er pas echt een probleem.’’

 1. Al ruim de helft van het gas weggelekt uit Nord Stream-leidingen, vrijdag spoedzitting VN-Veiligheidsraad
  Play
  met video

  Al ruim de helft van het gas weggelekt uit Nord Stream-leidingen, vrijdag spoedzit­ting VN-Veilig­heids­raad

  Meer dan de helft van het gas dat in de beschadigde gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zit is inmiddels weggestroomd. Uiterlijk zal ook het overige gas uit de leidingen zijn weggelekt. Dat zegt het Deense Energieagentschap. Het Westen ziet Rusland als het brein achter de explosies. De Russische regering noemt die beschuldigingen ‘stompzinnig’. De VN-Veiligheidsraad buigt zich vrijdag over de zaak.
 2. Jorica blikt terug op ontvoering dochter Melisa (11): ‘Ze heeft gehuild, geschreeuwd’
  PREMIUM
  soest

  Jorica blikt terug op ontvoering dochter Melisa (11): ‘Ze heeft gehuild, ge­schreeuwd’

  Ontvoerd worden door je vader, 31 uur plankgas rijden naar Bulgarije en vervolgens daar, in een volstrekt onbekend land, worden opgevangen door mensen die jouw taal niet spreken. Niemand zal ooit kunnen bevatten wat Melisa (11) uit Soest vorige maand meemaakte. Ook Jorica niet, haar moeder die nog altijd vol vragen zit. ,,Ze is nu veilig bij ons, maar de angst is groter dan ooit.”