Nu definitief: Marinierskazerne niet naar Vlissingen, maar naar Apeldoorn
De veelbesproken marinierskazerne die plaats moet bieden aan 1800 elitemilitairen verhuist definitief niet naar Vlissingen. Het kabinet zal de kazerne in plaats daarvan verplaatsen naar het Gelderse Nieuw-Milligen. Wat de Zeeuwen ter compensatie krijgen, is nog niet bekend.
Delen per e-mail
Het kabinetsbesluit komt als een mokerslag aan voor de provincie Zeeland, die al jaren rekent op de komst van de megakazerne. De Statenvergadering werd vanmiddag bij de bekendmaking van dit nieuws stilgelegd. ,,Op Valentijnsdag krijg je definitief de bevestiging dat je partner al langere tijd vreemdgaat”, reageerde daar VVD-fractievoorzitter Kees Bierens.
,,Achter onze ruggen om is naar alternatieve locaties gezocht. Het geschade vertrouwen is groot", zei commissaris van de Koning Han Polman op een persconferentie.
Verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) zegt de teleurstelling te begrijpen. ,,Ik snap dat de Zeeuwen boos zijn. Zij zien dit als een gebroken belofte. Ik had gewild dat we dit besluit al vele jaren eerder hadden genomen. Maar dat is gewoon niet gebeurd en ik kan dat niet terugdraaien.”
Bittere pil
Vicepremier Hugo de Jonge noemt het besluit een bittere pil voor de Zeeuwen. ,,Het vertrouwen van de Zeeuwen is geschaad.”
Een nog aan te wijzen speciaal adviseur moet met de provincie gaan overleggen over ‘gerechtvaardigde compensatie’. Die adviseur valt onder de minister van Binnenlandse Zaken. Daarmee, stelt Visser, geeft het kabinet aan dat de kwestie ‘als een brede verantwoordelijkheid’ wordt gevoeld. ,,Bij Defensie is er heel veel kennis en knowhow, maar niet over duurzame economische versterking.” Voor de zomer moet daarover duidelijkheid komen.
Volgens Statenlid Bierens moet de compensatie oplopen tot een bedrag met negen nullen. Daarin zitten de al uitgegeven miljoenen, de mensuren van Vlissingen en de provincie, de imagoschade voor Zeeland en de economische spin-off die Zeeland gaat missen, die is berekend op 28 miljoen euro per jaar.
Leegloop
Al in 2012 zei het toenmalige kabinet de kazerne naar Vlissingen te gaan verhuizen. Dat besluit was vanaf het begin omstreden. Een leegloop van het Korps Mariniers werd gevreesd als de kazerne naar Zeeland zou verkassen. De afgelopen jaren stopten al veel meer mariniers dan normaal. Een van de redenen daarvoor is dat veel partners van mariniers de verhuizing niet zagen zitten. Momenteel zijn de militairen nog gelegerd in het centraal gelegen Doorn.
Visser wees erop dat de mariniers hoe dan ook twintig weken per jaar van huis zijn en toonde begrip voor de gedachte dat zij in de periode dat ze wél in Nederland zijn, niet gescheiden willen leven van hun gezin.
Doorslag
Het gaat volgens Visser met name om de ervaren onderofficieren. ,,Dat zijn de mannen die al wat ouder zijn en die eigenlijk de mariniers opleiden, trainen en meenemen in het gevecht. Als je die kwijtraakt, dan duurt het tien tot vijftien jaar voordat je dat weer hebt opgebouwd”, aldus Visser. ,,Ik heb ook een verantwoordelijkheid als werkgever om te zorgen dat er nu en in de toekomst voldoende mariniers zijn, vooral nu de wereld steeds onveiliger wordt. Dat gaf de doorslag.”
Het afblazen van de verhuizing naar Vlissingen kost alleen al tientallen miljoenen. Defensie moet de verouderde kazerne in Doorn zo opknappen dat de mariniers daar nog een paar jaar kunnen blijven, terwijl de bestaande luchtmachtbasis in Nieuw-Milligen wordt klaargemaakt voor de komst van de mariniers. Volgens Visser zal de verhuizing niet vóór 2025 een feit zijn. Hoe hoog de rekening precies uitvalt, wil Visser niet zeggen. ,,Het past in het investeringsbudget dat ook voor Vlissingen beschikbaar was.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Nieuw anti-misdaadteam zorgt voor wrevel bij politie’
In de strijd tegen de georganiseerde misdaad is een hoogoplopend conflict ontstaan tussen de Nationale Politie en het in 2019 door minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) opgerichte Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Dat team kwam er na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. -
Scholieren willen aanpassing van centraal examen: ‘Leerlingen worden nu niet goed voorbereid’
Scholieren vinden dat het centraal eindexamen niet ‘gewoon’ kan doorgaan. Het Laks stelt dat examenkandidaten zich niet goed kunnen voorbereiden door de tweede lockdown en 1,5 meter afstand in de klassen. Wat de scholieren betreft zou een examen met alleen de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels beter zijn. -
PREMIUM
Zeven vragen over de avondklok: waarom krijgen talkshowgasten wel een vrijbriefje?
Tenzij de Tweede Kamer het donderdag blokkeert, wordt in ons land vanaf zaterdag of zondag een avondklok van kracht vanaf 20.30 uur ’s avonds. Hondeneigenaren en talkshowgasten worden ontzien, voor veel anderen ‘wordt het niet leuk’. -
PREMIUM
Update ‘Actievoerders tegen coronamaatregelen richten agressie steeds georganiseerder op politiemensen’
Een voormalig kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere heeft voor opschudding gezorgd met een video waarin hij aangeeft dat bepaalde journalisten op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan. Ook roept de actievoerder mensen op zich aan te melden om georganiseerd op te treden tegen de politie. De Nederlandse Politiebond en PersVeilig maken zich grote zorgen. ,,Dit is een scherpe, directe waarschuwing.” -
PREMIUM
VIDEO Studenten willen meer te zeggen hebben over coronamaatregelen: ‘Laat ze helpen’
Studenten willen meer te zeggen hebben over de aanpak van de coronacrisis. Ze hebben ideeën en willen helpen, maar krijgen het gevoel dat hun stem niet telt. ‘Ze willen zich aan de maatregelen houden, maar laat ze ook iets bijdragen.’
-
Kabinet stelt besluit marinierskazerne uit
Het kabinet neemt uiterlijk 1 april een besluit over de verhuizing van het korps mariniers naar Vlissingen. Dat zei staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) na afloop van de ministerraad. -
Jeugdhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen door coronaregels
Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs. -
ChristenUnie wil dat mariniers gewoon naar Zeeland gaan
Regeringspartij ChristenUnie wil dat de nieuwe marinierskazerne gewoon zoals afgesproken in Vlissingen komt. Volgens de coalitiepartner zou afblazen van de verhuizing van het korps mariniers naar Zeeland een dreun voor de lokale economie zijn.