Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

OM eist tbs met dwangverpleging voor Zwollenaar die jarenlang meisje (17) stalkte

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tbs met dwangverpleging geëist tegen Liron P. (34) uit Zwolle omdat hij de inmiddels 17-jarige Anna uit Zuidlaren al jaren zou stalken. De volgens deskundigen ontoerekeningsvatbare P. werd verliefd op het meisje toen ze negen jaar oud was. Volgens de officier van justitie valt de man ook zijn ex-vrouw lastig.

P. is door verschillende psychologen onderzocht. De conclusie is dat hij schizofreen is en een alcohol- en drugsprobleem heeft. De feiten waarvoor hij nu terechtstaat, zijn hem volgens een deskundige niet aan te rekenen omdat P. ontoerekeningsvatbaar is. In de rechtbank is vandaag een psychiater aanwezig die de conclusie van de deskundige bevestigt. Omdat schizofrenie een levenslange ziekte is, is de kans op recidive bij P. groot.

De Zwollenaar ontmoette het meisje op een camping bij Hardenberg toen ze pas 9 jaar was. Hij werd naar eigen zeggen verliefd op haar en is de familie sindsdien gaan lastigvallen. P. zocht op allerlei manieren contact met het kind. Hij stuurde brieven, belaagde haar via sociale media en zocht haar thuis op.

Obsessie

De man uit Zwolle is al vaker veroordeeld voor het stalken van het kind. Hij kreeg de afgelopen jaren meerdere celstraffen, een verplichte opname in een psychiatrische kliniek en contact- en straatverboden. Maar zijn obsessie voor Anna hield stand. De man stond op 5 februari opnieuw bij haar woning en werd toen opgepakt. Sindsdien zit hij vast en vandaag staat hij voor de rechtbank. Het slachtoffer hoopt dat P. dit keer voor lange tijd naar de gevangenis of een tbs-kliniek moet, want alleen dan is zij naar eigen zeggen veilig.

P. wordt ook verdacht van het belagen van zijn ex-vrouw. Zij werd in de periode van januari 2015 tot oktober 2018 lastiggevallen. De officier van justitie heeft vandaag tbs met dwangverpleging geëist tegen P. De uitspraak volgt op 4 juli.

Volledig scherm
De Zwolse stalker valt haar al jaren lastig. © Janneke de Jonge
  1. Met coronavirus besmette Duitser was onlangs nog in Limburg, contactonderzoek gestart

    Met coronavi­rus besmette Duitser was onlangs nog in Limburg, contacton­der­zoek gestart

    Gisterenavond meldde het RIVM dat een Duitser met het coronavirus besmet is die een week geleden nog in Limburg was. Mogelijk gaat het om een man in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, uit Selfkant bij de grens met Sittard. Lokale media meldden dat de man in kritieke toestand verkeerde. De GGD is gestart met een contactonderzoek. Hierbij wordt nagegaan met wie de man in Limburg in contact is geweest.