OM: ‘Jihadist Samir A. zou om explosieven voor aanslag hebben gevraagd’
Veroordeeld jihadist Samir A. zou in 2016 contact hebben gehad met een Belgische jihadist in Syrië en aan hem om explosieven voor een aanslag hebben gevraagd. Dat meldt het OM vrijdag in een rechtszaak tegen Samir A. vanwege terreurfinanciering.
Samir A. (35) is een oude bekende in het wereldje van Nederlandse jihadisten, hij kwam onder meer in beeld bij het onderzoek naar de Hofstadgroep rond Mohammed B. en de moord op Theo van Gogh. Samir A. kreeg al eens negen jaar cel voor het beramen van een aanslag in Nederland. Nu wordt hij vervolgd omdat hij geld zou hebben ingezameld om Nederlandse vrouwen vanuit Syrië terug te halen naar Nederland, wat volgens justitie terreurfinanciering is.
Die zaak zou vandaag in de rechtbank Rotterdam worden behandeld, maar het Openbaar Ministerie wil meer onderzoek doen naar nieuwe informatie. Die nieuwe info heeft te maken met een verklaring van een Belgische jihadist, Bilal Al Marchohi. Die Belg werd in 2017 door de Amerikanen gevangengenomen in de Syrische stad Raqqa, de voormalige hoofdstad van het IS-kalifaat. Hij zou in Raqqa deel hebben uitgemaakt van de religieuze politie van IS en is daarvoor in Irak ter dood veroordeeld. ,,Al Marchohi heeft tegen de Amerikanen verklaard dat Samir A. hem in 2016 vanuit Nederland om explosieven zou hebben gevraagd, mogelijk voor een aanslag”, stelde de officier van justitie vrijdag.
Die verklaring kwam al een tijd geleden via de Amerikaanse FBI in Nederland terecht. Om wat voor aanslag het zou gaan en waar die zou moeten worden gepleegd, zei het OM niet. De Belg Al Marchohi heeft een link met Nederland: hij was getrouwd met Syriëganger Ilham B. uit Gouda. Zij is inmiddels weer terug in Nederland.
Chats
Het OM heeft de verklaring nu ingebracht in de nieuwe zaak tegen A. Dat deed justitie nadar ze deze zomer ook chatgesprekken uit 2017 te zien kreeg tussen Samir A. en Al Marchohi. Daarin klaagt A. over zijn situatie in Nederland. ,,Ik zie de broeders hier niet veel. De situatie is om te huilen voor ons. ik schaam me om met jou te praten. Jij zit daar en ik zit hier. Ik heb nog steeds enkelband om, ben een slaaf van hen.” De Belg antwoordt dat het met hem goed gaat en dat hij ‘dood wil gaan voor de overwinning’. A. stelt in het gesprek ook dat ‘de broeders’ in Nederland veel kritiek leveren op De Staat (IS, red), ‘maar zelf weinig doen’.
Het OM vindt die chat van belang omdat het Samir A. ook wil vervolgen voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie. ,,A. verklaart niets van te doen te hebben met IS, maar uit deze chats blijkt iets anders", aldus het OM. Justitie wil daarom de zaak uitstellen voor meer onderzoek. Hoe en wanneer A. dan precies om explosieven zou hebben gevraagd, meldde het OM vanochtend in de rechtbank nog niet.
Onlogisch
Tamara Buruma, de advocaat van Samir A., verzet zich tegen aanhouding van het onderzoek. Zij wil dat de zaak rond het financieren van de terugkeer van de Nederlandse IS-vrouwen wel vandaag wordt behandeld. Dat Samir A. contact had met mensen in Syrië is bekend, hij sprak er zelf over in de Nederlandse media. ,,Maar het is onlogisch dat hij vragen over explosieven zou stellen aan een Belgische jihadist in Syrië, en dan ook nog met de telefoon waarmee hij met veel meer mensen contact heeft gehad.” Ook is de verklaring van de Belg dat Samir op zoek zou zijn naar explosieven al jaren geleden door het OM onderzocht, het leidde niet tot vervolging van A. voor dat feit.
Buruma stelt ook vragen bij de verhoren van Al Marchohi in Syrië en Irak. ,,Hij is 45 keer verhoord, die verhoren zijn mogelijk onbetrouwbaar en onrechtmatig. De detentie daar is mensonterend. Al Marchohi wordt door twee man omhoog gehouden om te verklaren.”
Ik keek uit naar deze dag, om deze zaak eindelijk te behandelen.Maar het blijft maar duren.
Samir A. zat maandenlang vast voor zijn betrokkenheid bij het terughalen van de Nederlandse vrouwen. Afgelopen zomer kwam hij voorlopig vrij. Hij moet zich nog wekelijks melden bij de reclassering. Daarnaast zijn zijn bankrekeningen bevroren. ,,Ik keek uit naar deze dag, om deze zaak eindelijk te behandelen. Ik heb er al vaker over verteld. Maar het blijft maar duren", zei A. in de rechtbank. Bij eerdere zittingen bleek dat A. het project ‘prison break’ noemde. In zijn contacten met de vrouwen in Syrië noemde hij zichzelf Michael Scofield, de hoofdpersoon uit de tv-serie Prison Break.
De rechtbank besloot vrijdag dat het OM meer tijd krijgt voor onderzoek. De zaak gaat verder op 25 maart. A. blijft tot die tijd op vrije voeten. Hij mag ook weer naar het buitenland reizen.
In de zaak staan ook drie andere mannen terecht. Zij worden verdacht van hawala-bankieren: het onderhands aannemen en doorsluizen van grote geldbedragen van Nederland naar Syrië. Het gaat daarbij om vele tienduizenden euro's.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
OM-topman verdedigt preventieve arrestaties voor demonstratie A12
De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat ,,protesten steeds grimmiger worden” en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden. Over de kritiek op de acht omstreden arrestaties zegt Van der Burg tegen de krant: ,,Die aanhoudingen zijn op verdenking van opruiing, een strafbaar feit, gebaseerd. En we hebben de meest laagdrempelige manier gebruikt om hen op te pakken.” -
PREMIUM
Er was geen gevaar, zei de voorman, en toen brak het dak: ‘Hij wordt nooit meer de oude’
De dakplaten bij de manege in Den Ham waren poreus. Ze kraakten. Maar de Poolse medewerkers gingen door. Zonder veiligheidsgordels - die lagen in de bus - zouden ze de zonnepanelen leggen. Dat liep niet goed af. Over een ongeluk, waarvan er afgelopen anderhalf jaar meer dan 40 gebeurden. „‘Ah, het gaat wel’. Daarin schuilt het gevaar.” -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.
-
PREMIUM4
We móéten praten over dienstplicht, zegt defensie-expert: ‘Komt in Oekraïne ook op mankracht aan’
De oorlog in Oekraïne zorgt dat het inderdaad tijd is om de dienstplicht nieuw leven in te blazen. Dat zegt defensiespecialist Dick Zandee, nadat het CDA dit weekend liet weten voor te zijn. ‘In de oorlog in Oekraïne komt het ook aan op mankracht.’ -
-
-
PREMIUM
Aart (76) sprak tiener aan op wangedrag en kreeg schrik van zijn leven: ‘Bloed stroomde uit mijn hoofd’
Een hoofdwond waar het bloed uit spuit, een tand door de lip en meerdere kneuzingen. De 76-jarige Aart Verhoeven uit Soest is maandagmiddag flink toegetakeld door een nog onbekend persoon en is woedend. ,,Mag je dan niemand meer aanspreken op zijn gedrag?” -
21-jarige vrouw uit Epe komt om het leven nadat auto tussen twee vrachtwagens belandt
Bij een zwaar ongeluk op de A28 richting Zwolle is een 21-jarige vrouw uit Epe overleden. De personenauto waarin zij als bijrijder zat kwam klem te zitten tussen twee vrachtwagens. De bestuurster, een 59-jarige vrouw uit Epe, is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.