Volledig scherm
Het pand waar de viervoudige moord is gepleegd aan Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. © Carlo ter Ellen DTCT

OM: Nieuw dna-bewijs in viervoudige moord Enschede

Terwijl de hoofdverdachten van de viervoudige moord in Enschede blijven zwijgen en ontkennen, zegt het Openbaar Ministerie dat ze steeds meer bewijzen tegen hen in handen krijgt. Zo is er ook dna gevonden van één van de verdachten op een losgetrokken kabel van de beveiligingscamera in het pand waar de vier slachtoffers zijn gevonden.

Dat bleek vanochtend bij de rechtbank in Almelo, waar een tweede proformazaak diende tegen alle verdachten van de viervoudige moord, onder wie dus de hoofdverdachten vader Camil, en zijn zonen Dejan en Denis A. De vader liet verstek gaan bij de zitting.

‘Geen enkel bewijs’

Volgens de advocaten van met name Dejan A. ontbreekt elk bewijs voor zijn betrokkenheid bij de moorden. Ze brachten enkele zaken naar voren, die voor hen ontlastend zouden zijn. Zo kan volgens hen de schoenafdruk, die op de moordscene is aangetroffen, niet van hem zijn. 

Maar ook zeggen ze dat er helemaal geen bloedsporen op de bestuurdersplek is gevonden van zijn auto, terwijl dat op de andere zitplekken wel het geval was. “Maak je dan echt alleen je eigen zitplek schoon, als je betrokken bent bij vier moorden?”

‘Waslijst aan bewijs’ 

Het Openbaar Ministerie sprak van losse flodders. “Er is een waslijst aan bewijs”. Volgen het OM is er op videobeeld te zien dat Dejan A. iets uit de auto pakte dat heel goed dat schoonmaakmiddel kan zijn. “We doen nu onderzoek wat de invloed is geweest van dat schoonmaakmiddel op de sporen.”

Het OM zegt dat ze wachten op veel aanvullend onderzoek van met name het NFI. “We zijn in afwachting van het onderzoek naar de schotbanen. Maar ook de bloedsporen-analyse. Die laatste is weer nodig om gerichter dna-onderzoek te doen op de kleding van de slachtoffers.”

Vader en zonen Camil, Dejan en Denis A. zijn enkele weken na de moorden gearresteerd. Het OM vervolgt ook Arie van D., diens zoon Dennis  en Zizi W. voor medeplichtigheid. Zij leverde de wapens en het OM meent dat zij konden weten dat daarmee slachtofffers gemaakt gingen worden.

De viervoudige moord in Enschede, hoe zit het ook alweer? (lees verder onder de video) 

Mexicaans drugskartel

Het OM liet ook weten onderzoek te doen naar het verhaal dat donderdag naar buiten kwam dat de moorden te maken zouden hebben met een conflict met een Mexicaans drugskartel, zoals misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink schreef. Daarbij zouden zelfs twee moorden zijn gepleegd, die tot nu toe onbekend waren gebleven. 

De verdediging van de verdachten zag in dat verhaal veel aanknopingspunten, die hun cliënten kunnen vrijspreken. Onder andere is er op een huls in het moordpand een dna-spoor gevonden van een vrouw. “Geen van de verdachten is vrouw. Maar in dat verhaal komt voor het eerste een Venezolaanse vrouw in beeld. Dat is toch opvallend.”

Het OM zegt dat hier zeker onderzoek naar wordt gedaan. “Wat kunnen mogelijk op etnische kenmerken DNA laten doen. Dat gaat sneller dan een verzoek naar de Venezolaanse justitie. Er er klopt in dat verhaal ook diverse dingen totaal niet. We gaan het niet groter maken dan het is”

De zaak gaat in november – vrijwel zeker weer proforma – verder.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman