Volledig scherm
© anp

OM start strafrechtelijk onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil

Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland start een strafrechtelijk onderzoek naar de gedragingen van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). De organisatie kwam vorige week in het nieuws door de zelfmoord Ximena Knol uit Uden.

De komst van een onderzoek is schriftelijk meegedeeld aan het bestuur van de organisatie. Het OM heeft de coöperatie bovendien verzocht om de activiteiten met onmiddellijke ingang te staken. Het OM volgt CLW sinds die in september 2017 bekendmaakte van plan te zijn een zelfdodingsmiddel aan haar leden ter beschikking te stellen.

De directe aanleiding voor het nu aangekondigde strafrechtelijk onderzoek is de bekendmaking door de coöperatie vorige week dat inkopers het middel daadwerkelijk gaan bestellen. Daarmee kunnen naar verwachting ongeveer duizend mensen op korte termijn via CLW over het middel beschikken.

Coöperatie Laatste Wil is, volgens de eigen website, opgericht om voor haar leden te bewerkstelligen dat het eigen levenseinde 'mag en kan worden geregisseerd'. De organisatie heeft een middel gevonden dat de dood tot gevolg heeft. Pas na een half jaar lidmaatschap krijgt iemand informatie over wat voor spul het is.

Op de eigen site reageert de organisatie voorlopig kort: ,,Het bestuur van de CLW zal de brief bestuderen en verklaart dat geen sprake is van strafbare handelingen. Er wordt advies gevraagd aan haar advocaat. Over de verdere voortgang zullen wij onze leden spoedig informeren."

De Tweede Kamer reageerde eind maart geschrokken na een bericht over de dood van een jonge vrouw die met het zogenoemde zelfmoordpoeder een eind aan haar leven had gemaakt. Minister Hugo de Jonge liet al weten dat het OM de zaak onderzocht.