Ombudsman geeft opmerkelijke details over seances bij kindergraven: ‘Hield je van voetbal?’
De directeur van Rusthof in Amersfoort had geen toestemming mogen geven voor paranormaal onderzoek op het kerkhof, maar daarvoor het gemeentebestuur moeten raadplegen. Verder moet Amersfoort betere regels opstellen over wat wel en niet is toegestaan op haar begraafplaatsen. Dat schrijft de Nationale Ombudsman in zijn vrijdag verschenen rapport over de geruchtmakende grafseances.
Volgens Ombudsman Reinier van Zutphen was er geen sprake van een persoonlijke band tussen de paranormale onderzoekers die op 11 september graven bezochten en de verantwoordelijken. De groep had geen relatie tot directeur Wilco Plaggenborg of diens echtgenote - die een spirituele opleiding verzorgt en therapieën geeft. Ook burgemeester Lucas Bolsius kende de paragnosten niet vanuit zijn nevenfunctie als lid van aanbeveling bij een spiritueel cultureel centrum in Amersfoort.
Van Zutphen sprak met het zestal dat ‘energiemetingen’ deed op het kerkhof na sluitingstijd. Uit zijn rapport wordt nog altijd niet duidelijk wie de zes mensen waren. Zij noemen zich paranormaal onderzoekers.
De onrust die ontstond na het uitlekken van hun bezoek heeft de paragnosten hard getroffen. In een reactie schrijven ze: ‘Velen van ons zijn ook moeder en zullen nooit een kind misbruiken in welke vorm dan ook.’ Het team wilde een ‘algemeen onderzoek’ doen naar ‘onverklaarbare gebeurtenissen op begraafplaatsen die paranormaal zouden zijn’. Ze wilden met behulp van oplichtende balletjes en apparatuur vaststellen of een ‘energie of entiteit’ antwoord gaf op vragen.
Uit het rapport wordt duidelijk dat de deelnemers persoonlijke vragen stelden aan overledenen. Bij het graf van een jongetje op het Kinderhof werd gevraagd of hij van voetbal hield. Tegen andere overleden kinderen (die een medium zou hebben ‘gehoord’) werd gezegd dat ze ‘mogen komen kijken.’
Achtergelaten camera
De paranormaal onderzoekers hielden zich volgens de Ombudsman niet aan de afspraken om op de paden te blijven, geen halt te houden bij graven en geen graven te filmen. Ook zou er niks op de graven worden gelegd. Nu blijkt dat dat wel degelijk is gebeurd.
Na het bekijken van de beelden die werden aangetroffen op een achtergelaten camera, constateert de Ombudsman dat er graven op te zien zijn. Ook legden de deelnemers sensoren en andere apparatuur op en naast de graven. Volgens de Ombudsman is de bewuste avond ‘langere tijd stilgestaan bij een aantal graven en is meerdere keren geprobeerd contact te krijgen door het stellen van vragen’. De sensoren zouden ‘meerdere keren zijn opgelicht’.
Huisregels
Het opstellen van huisregels voor de openbare begraafplaats, zoals door het college van burgemeester en wethouders is aangekondigd, is een mooie eerste stap, stelt Van Zutphen in zijn rapport. Hij constateert dat de gemeente de beschikbare informatie over het paranormale onderzoek duidelijk en tijdig naar buiten heeft gebracht. Dat de ambtenaren en begraafplaatsmedewerkers die wisten van het spirituele bezoek onvolledige verklaringen aflegden, rekent de Ombudsman het college wel aan.
Burgemeester en wethouders gaven het onderzoek naar de gebeurtenissen op de openbare begraafplaats op 20 oktober uit handen aan de Nationale ombudsman. De beslissing volgde op een rumoerige periode waarin de begraafplaatsdirecteur en de burgemeester een storm van kritiek over zich heen kregen. Nabestaanden van overledenen die op Rusthof zijn begraven reageerden geschokt op de gedoogde seances. Ze vroegen vergeefs om het vertrek van Plaggenborg en om de gegevens van het paranormale gezelschap.
Tekst loopt door onder de foto...
De geheimzinnige bijeenkomst kwam aan het licht nadat de vader van een overleden kind een door de groep achtergelaten filmcamera vond. De man bracht het college en de fractievoorzitters in de gemeenteraad op 1 oktober via een mail op de hoogte van zijn opmerkelijke vondst en vroeg om maatregelen.
Internationale studie
De gemeente Amersfoort gaf ook na het ontvangen van de mail geen ruchtbaarheid aan het bezoek van de paragnosten. Ze kwam alsnog met een verklaring nadat het AD op 9 oktober publiceerde over de spirituele sessies na sluitingstijd. Het had achteraf bezien niet mogen gebeuren, zei Bolsius, die uitgebreid excuses maakte aan de nabestaanden.
De spijtbetuiging was voor enkele tientallen ouders van op Rusthof begraven kinderen niet genoeg. Na een vruchteloze, emotionele bijeenkomst met de burgemeester en Plaggenborg namen ze een advocaat in de arm. Die deed begin december namens 42 ouders aangifte van grafschennis tegen de paragnosten en de directeur van de begraafplaats. Of het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat, is nog niet bekend.
Overspannen
Los van de collectieve actie stapte eind november het echtpaar Drost uit Amersfoort naar de rechter om de gemeente op de knieën te dwingen. Omdat de vrouw als moeder van twee overleden kinderen op Rusthof sinds het nieuws over de seances geen gemoedsrust meer vindt en overspannen thuis zit, eiste het echtpaar de naam van de groep. Meer dan twee geanonimiseerde mails leverde het kort geding niet op. Wel werd intussen Rusthof-directeur Wilco Plaggenborg non-actief gesteld.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boa’s krijgen wapenstok en sommigen ook handboeien
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen vanaf nu worden uitgerust met een korte wapenstok. Boa’s die, als de situatie daarom vraagt, geweld mogen gebruiken, krijgen op termijn ook handboeien in hun standaarduitrusting. Dat schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
College Almere stapt op om ‘financieel drama’ rond Floriade
Alle wethouders van Almere stappen op naar aanleiding van de problemen op de Floriade. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Jan Hoek (GroenLinks) voorafgaand aan het raadsdebat over de kwestie laten weten.
-
PREMIUMRECONSTRUCTIE
Hoe een verloren camera het uitvoeren van seances tussen kindergrafjes onthulde
Geestenjagers op een openbare begraafplaats, geschokte en woedende nabestaanden, een geschorste directeur en een burgemeester die weigert open kaart te spelen: Amersfoort is in de greep van de seances op Rusthof. Vandaag, precies een week voordat de Nationale Ombudsman met zijn onderzoeksresultaten komt, blikt het AD terug én vooruit. -
PREMIUM
Piste en pantalon te moeilijke woorden voor scholieren: ‘Deze mensen moeten straks land regeren’
Piste en pantalon. Als docent in het voortgezet onderwijs kun je dit soort woorden in een toets beter weglaten. Veel leerlingen zullen er niets van snappen. Scholen trekken aan de bel over het erbarmelijke taalniveau en de ontlezing - ze kloppen zelfs bij jongeren zélf aan voor hulp. De applicatie Readsy, een soort Netflix voor boeken, moet het tij keren. -
PREMIUMmet video
Toekomst Floriade in gevaar na fiasco Almere: ‘Mensen gaan geen 35 euro betalen voor paar simpele paviljoens’
Het voortbestaan van de Floriade is in serieus gevaar nu de editie in Almere op een steeds groter fiasco uitloopt. Bezoekers blijven weg en de verliezen stapelen zich op. Heeft de ooit prestigieuze wereldtuinbouwtentoonstelling nog toekomst?