Volledig scherm
Het Cornelius Haga Lyceum. © ANP

‘Omstreden Britse shariageleerde gaf heimelijk les op Haga Lyceum’

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad heeft ‘heimelijk’ lessen gegeven op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dat meldt NRC. Ook zouden andere radicale islamitische kopstukken bij de school betrokken zijn en zou de leiding van de school een terreurbeweging uit Tsjetsjenië hebben gefinancierd.

De krant baseert zich op een vertrouwelijk ambtsbericht van inlichtingendienst AIVD aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in januari 2019, dat door NRC is ingezien. Op basis van de informatie daarin uitte Halsema twee weken geleden haar ,,ernstige zorgen’’ over de islamitische middelbare school en verzocht ze het bestuur op te stappen.

Steniging en doodstraf

Al-Haddad is een salafistisch prediker die in Londen woont en bekend staat om zijn antisemitische en haatdragende uitlatingen. In 2012 zorgde hij in Nederland voor opschudding na een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Daar zei hij onder meer dat overspelige moslimvrouwen heel graag uit het Westen naar een islamitische staat zouden willen reizen om daar gestenigd te worden, in zijn ogen de juiste straf voor overspel. In een islamitische staat verdienen ook afvalligen de doodstraf, vond Al-Haddad.

  1. Vuilniswagenchauffeur voorkomt ongeluk door wegblokkade bij gekantelde caravan

    Vuilniswa­gen­chauf­feur voorkomt ongeluk door wegblokka­de bij gekantelde caravan

    Toen Dirk van Mourik vanmiddag een gekantelde caravan op de A9 richting Alkmaar zag, zette hij zijn grote vuilniswagen vlak voor de caravan stil. Op die manier voorkwam hij levensgevaarlijke situaties op de weg. Op sociale media wordt de vuilniswagenchauffeur nu als held onthaald, maar zelf is hij er broodnuchter onder. ,,Ik dacht: of nu naar huis of die mensen even helpen. Toen ben ik de linkerbaan op gedoken”, zegt hij tegen NH Nieuws.