OMT: ‘Coronaprognoses voor herfst ongunstiger, nog niet verder versoepelen’
VideoHet aantal gemelde positieve coronatests was afgelopen week bijna de helft hoger dan de week daarvoor. ,,Daarmee lijkt de verwachte najaarsstijging van het coronavirus ingezet", stelt het RIVM. Het OMT noemt de prognoses voor de herfst ‘ongunstiger dan eerder gemodelleerd’ en adviseert verdere versoepelingen uit te stellen.
In de afgelopen week lieten 158.000 mensen zich testen, bijna 18.000 van hen bleken positief, zo meldt het RIVM in haar weekcijfers. Een week eerder testten 12.000 mensen positief. Door die stijging staat de uitbraak nu op het hoogste niveau sinds eind augustus.
Het aantal mensen dat positief testte was 10,3 procent. Vorige week was dat percentage nog 8,3 procent. Ook het reproductiegetal (het R-getal) steeg weer, nu tot 1,12. Dat is de hoogste waarde sinds juli.
Volgens het RIVM neemt het aantal coronabesmettingen toe in alle leeftijdsgroepen en in alle regio’s. ,,De meeste meldingen komen uit leeftijdsgroepen onder de 50 jaar.” Zo is het virus afgelopen week aangetroffen bij 1434 kinderen van 5 tot en met 9 jaar. Dat is 55 procent meer dan de week ervoor. Bij 45- tot en met 49-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 62 procent. Onder de zeventigers was een toename van bijna 75 procent te zien en onder 90-plussers van bijna 80 procent, maar daar gaat het nog om redelijk kleine aantallen.
De hoogste aantallen gemelde coronabesmettingen per 100.000 inwoners kwamen uit de regio's IJsselland, Gelderland-Midden, Hollands-Midden en Gelderland-Zuid. IJsselland en Gelderland-Midden zijn regio's met een lage vaccinatiegraad.
Lees verder onder de grafiek
‘Meer besmettingen door versoepelingen’
Het RIVM spreekt van een ‘verwachte najaarsstijging’ in de coronapandemie. ,,Maar die verwachte stijging heeft vooral te maken met de versoepelingen van 25 september", zegt Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM. Sinds die dag zijn veel coronamaatregelen in Nederland opgeheven. Zo mogen cafés en restaurants weer volledig open en hoeven groepen mensen geen 1,5 meter afstand meer te bewaren. Wel is voor veel horeca en evenementen een coronatoegangsbewijs vereist. Met die QR-code kunnen mensen aantonen dat ze volledig gevaccineerd, hersteld van corona of recent negatief getest zijn.
,,Mensen hebben sinds die datum weer meer contacten, dus de stijging van het aantal besmettingen was wel verwacht. We moeten nu vooral in de gaten houden of dat niet zorgt voor een te hoge belasting in de zorg", stelt Van den Hof. ,,Maar de stijging van het aantal mensen in de ziekenhuizen lijkt nog niet zo hard te gaan als de stijging van het aantal besmettingen.”
Najaar
Het instituut stelt dat ‘ook de seizoensinvloed meespeelt'. ,,In het najaar verspreiden luchtwegvirussen zich altijd sneller. Dat zie je nu ook gebeuren.” Het RIVM verwacht dan ook dat het aantal besmettingen niet op korte termijn weer zal gaan dalen. ,,Het gaat nu rond, er zijn meer contacten, dus meer besmettingen.”
Gezondheidsminister Hugo de Jonge meldde eerder vandaag dat Nederlandse ouderen vanaf november in aanmerking komen voor een derde coronavaccinatie, een zogenoemde boosterprik. Die prik moet ervoor zorgen dat hun afweer tegen corona op peil blijft.
Advies OMT
De prognoses over hoe corona zich de komende herfst- en wintermaanden verder ontwikkelt, zijn slechter dan eerder gemodelleerd, schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan de regering. Volgens het OMT is er ‘een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is’.
Eerder rekenden de RIVM-modelleurs nog met ongeveer 19.000 extra ziekenhuisopnames, dat is naar boven bijgesteld en wordt nu op 23.000 geschat (en 4800 ic-opnames). Deze prognose is gebaseerd op de groep van 1,8 miljoen niet-gevaccineerden, en het feit dat vaccins niet honderd procent beschermen tegen ziekenhuisopname. Als deze groep binnen te korte tijd besmet raakt, lopen de ziekenhuizen te snel vol, is de vrees.
Daarom adviseren de experts ook om nu niet al verder te gaan versoepelen. Het kabinet besluit begin november of er verder wordt versoepeld. Het OMT komt op 29 oktober bij elkaar om de stand van zaken te bespreken en het demissionaire kabinet vervolgens te adviseren. Dan kan het beter een inschatting maken wat wel en niet mogelijk is. ,,Naarmate we een aantal weken verder zijn, wordt de prognose nauwkeuriger en de risico’s van eventuele versoepelingen beter omschreven”, aldus het team. Het OMT spreekt van ‘een kantelpunt in de epidemiologische situatie'.
Als er niet verder wordt versoepeld en het aantal contacten hetzelfde blijft, komen er mogelijk tot 400 mensen op de intensive care terecht, is een van de scenario's. Wanneer het aantal contacten met twintig procent toeneemt, kan de bezetting op de ic oplopen tot zelfs 800. Volgens de officiële cijfers liggen er nu 138 mensen met corona op de ic.
Ziekenhuizen
Eerder vanmiddag werd al bekend dat het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen dinsdag gestegen is tot 512. Dat zijn er 15 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds 23 september.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, toe met 15 tot 374. Op de ic’s liggen 138 coronapatiënten, evenveel als maandag. In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 59 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 10 mensen binnengebracht.
Het aantal sterfgevallen daalde wel. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht dat 24 mensen aan de gevolgen van hun besmetting waren overleden. In de weekcijfers is dat het laagste aantal sinds eind juli.
Kijk hier onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Justitie: Vrouw die advocaat Diekstra beschuldigde van betasten neemt afstand van aantijgingen
Karim Aachboun, de juridisch adviseur van Shima Kaes, heeft opnieuw bakzeil gehaald in twee rechtszaken waarin hij rectificaties eiste. Ook heeft de vrouw die hij bijstaat in een zaak van grensoverschrijdend gedrag van advocaat Sébas Diekstra, tegenover de politie haar verklaring ingetrokken, verklaart het Openbaar Ministerie. Dat bleek tijdens de behandeling van een van die rechtszaken. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
CORONABELEID
Ook derde prik voor ouderen: ‘Oppepper van immuunsysteem’
Vanaf november komen Nederlandse ouderen in aanmerking voor een derde inenting tegen het coronavirus. De ‘oudste ouderen’ in verpleeghuizen zijn waarschijnlijk als eerste aan de beurt. Begin november worden de details bekend. -
VIDEO
Brits rapport: Duizenden onnodige sterfgevallen omdat regering te lang wachtte met lockdown
De Britse regering heeft te lang gewacht met het opleggen van een lockdown in de begindagen van de coronapandemie. Daardoor miste ze een kans om de ziekte in een vroeg stadium in te dammen, wat leidde tot duizenden onnodige sterfgevallen. Dat is de vernietigende conclusie van een parlementair rapport dat vandaag verschijnt.
-
Familierechter gaat beter luisteren naar ouders, rapport over functioneren ‘doet au’
Rechters gaan beter luisteren naar ouders die te maken krijgen met een uithuisplaatsing van hun kind. Uit een rapport blijkt dat de rechtspraak dat onvoldoende heeft gedaan, en dat doet pijn. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Komst internationaal Oekraïnehof naar Den Haag, minister Hoekstra: ‘Deze oorlog moet berecht worden’
De Europese Unie begint een internationaal Oekraïnehof in Den Haag. Dat maakte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdagmiddag bekend. Zij is met 15 Commissieleden op bezoek in Kiev.