Volledig scherm
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. © ANP

Onderwijsinspectie: financieel wanbeheer Cornelius Haga Lyceum

De schoolleiding van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam maakt zich schuldig aan wanbeheer, belangenverstrengeling en zelfverrijking. Dat meldt NRC op basis van een ongepubliceerd concept-rapport van de Inspectie van het Onderwijs dat de krant heeft ingezien.

De school moet onrechtmatige uitgaven ter waarde van ruim 170.000 euro terugbetalen. De Inspectie denkt dat het Haga mogelijk al binnen twee jaar in de financiële problemen komt en heeft dertien herstelopdrachten opgelegd waaraan de omstreden islamitische middelbare school moet voldoen om verder te mogen.

De Inspectie heeft geen aanwijzingen gevonden dat een ‘deel van de lessen een salafistisch karakter heeft.’ Het Haga streeft er niet naar leerlingen afzijdig te houden van de samenleving, aldus de Inspectie. Evenmin zet de middelbare school aan tot onverdraagzaamheid of belemmert het integratie in de samenleving, vertelde de advocaat van de school Wouter Pors al eerder.

De islamitische school spant donderdag een kort geding aan tegen de Staat in verband met het nog ongepubliceerde inspectierapport, bleek eerder. Wat de eis in de dagvaarding precies inhoudt wilde directeur Söner Atasoy nog niet zeggen. Het zou niet gaan om een publicatieverbod.

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.