Volledig scherm
Matrassen in een winkel van Beter Bed in Uden.

Onrust over giftige stoffen in matrassen, schade voor Udense beddenverkopers

UDEN - Beddenverkopers Beter Bed en Swiss Sense in Uden hebben enkele dagen stilgelegen na verontrustende berichten over mogelijk schadelijke stoffen in schuimvulling. De Duitse fabrikant BASF waarschuwde dat er een verhoogde concentratie dichloorbenzeen in zou kunnen zitten. De Udense bedrijven hebben daardoor grote schade opgelopen. 

Dichloorbenzeen is schadelijk is voor de huid, ogen en luchtwegen en veroorzaakt mogelijk kanker. Fabrikanten wilden daarom geen risico's nemen en stopten de productie en levering van nieuwe bedden. 

Dat gebeurde maandagavond 9 oktober, toen de eerste melding binnenkwam. Pas donderdagmiddag laat maakte BASF duidelijk dat de verhoogde concentratie dichloorbenzeen niet schadelijk is voor de gezondheid. Beter Bed, Swiss Sense en veel andere leveranciers en producenten in Europa hebben daarom dagenlang stilgelegen.

In de tussentijd was er dagenlang onduidelijkheid bij het personeel en moesten veel klanten wachten op hun bestelling. Sommigen klaagden op Twitter dat ze plotseling bericht kregen dat hun bed niet geleverd kon worden. 

Waarschuwing

Vrijdagochtend waarschuwde de Consumentenbond voor de mogelijke gifstoffen in nieuwe matrassen. Die waarschuwing trok het echter al snel weer in, toen duidelijk werd dat de concentratie schadelijke stoffen niet gevaarlijk was. Een woordvoerder noemt het 'uitermate vervelend voor de beddenverkopers dat er onrust is ontstaan over iets dat misschien helemaal niet aan de hand is'. Een woordvoerder van Beter Bed zegt dat het bedrijf 'behoorlijk overvallen' is door de berichtgeving op basis van gedateerde informatie. 

Volgens een woordvoerder van de Consumentenbond is de berichtgeving ‘langs elkaar heen gelopen’. ,,Op het moment dat wij het persbericht met daarin onze waarschuwing verstuurden, kwam BASF met een nieuwe mededeling dat er toch geen gezondheidsrisico’s zijn voor klanten. We hebben daarna alles meteen gerectificeerd op onze website.”

Schadepost

Ondertussen zitten Swiss Sense en vermoedelijk ook Beter Bed met een grote schadepost. De schade wordt hoe dan ook verhaald op BASF, zegt een woordvoerder van Swiss Sense. Hoe groot de schade is, kan zij nog niet inschatten. Maandag hervat het bedrijf de productie  van matrassen weer. 

Voor Beter Bed is het nog te vroeg om te zeggen of het bedrijf schade heeft geleden als gevolg van de onrust. Verder weet de Udense beddenverkoper nog niet of ze eventuele stappen gaat ondernemen tegen de Consumentenbond of tegen BASF. ,,Ik kan daar nog geen uitspraken over doen, we gaan er eerst voor zorgen dat onze levering vandaag weer wordt hervat. Daarna kijken we of er eventueel schade is”, aldus een woordvoerder.

Klanten benaderen

De verhoogde, maar volgens BASF dus ongevaarlijk, hoge concentratie Dichloorbenzeen zit in bedden die tussen 25 augustus en 29 september aan fabrikanten geleverd. Swiss Sense gaat klanten die in die periode een bed hebben gekregen vrijdag inlichten. Het wilde dat niet eerder doen, om geen paniek te veroorzaken. ,,We wilden eerst zelf helderheid hebben over de situatie'', zegt een woordvoerder. 

Dichloorbenzeen dat gebruikt wordt voor de productie van het schuim vervliegt volgens BASF snel, stelt de Consumentenbond op haar site. 'Omdat dichloorbenzeen niet de enige vluchtige stof is die in (matras)schuimvulling gebruikt wordt, is het beter om een nieuwe matras eerst grondig te luchten voor je hem in gebruik neemt en opdekt.'