Volledig scherm
De ontsnapte tbs’er Ronald van Zwam. © Paul Rapp / Inzet: politie

‘Ontsnapte tbs’er probeert te onderhandelen over terugkeer’

Ronald van Zwam, de tbs’er die vrijdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen heeft contact gezocht met Omroep Gelderland. In een e-mailwisseling spreekt hij over misstanden in de kliniek en eist de 40-jarige zedendelinquent onder andere het aftreden van twee medewerkers. Gebeurt dit niet, dan blijft hij ondergedoken.

Van Zwam heeft sinds gisteravond contact met Omroep Gelderland over de misstanden bij de Pompekliniek. De instelling zou onderbezet zijn waardoor het personeel het te druk heeft voor goede begeleiding. Hierdoor worden verloven te vaak uitgesteld, aldus de tbs’er. Ook krijgt hij nauwelijks therapie, zo klinkt het. Verder schrijft Van Zwam dat er heel veel de kliniek wordt binnengesmokkeld. Het zou gaan om cocaïne, cannabis, drank en zelfs (kinder)porno. 

‘Besodemieterd’

De tbs’er voelt zich ‘besodemieterd’ door het personeel van de kliniek en daarom ontsnapte hij. Hij zegt dat hij niet van plan is om zich te melden zolang de directeur patiëntenzorg en de behandelcoördinator niet aftreden. Ook eist hij dat de kliniek onder toezicht komt. 

Van Zwam schrijft verder dat niemand bang hoeft te zijn dat hij een delict zal plegen, hij wordt namelijk niet langer gezien als een hoog risico. Daarom hoorde hij op de resocialisatie-afdeling, vindt Van Zwam. Het frustreerde hem dat hij daar nog niet zat.

De Pompekliniek gaat niet in op de eisen van de ontsnapte man, meldt Omroep Gelderland. Een woordvoerder schrijft in een reactie: ‘Deze ontvluchte patiënt is niet in de positie om welke eis dan ook te stellen en wordt hoe dan ook opgespoord.’

Advocaat

De advocaat van de ontsnapte tbs’er, Job Knoester, begrijpt de frustratie van Van Zwam. ,,Als ik zie waar hij mee te maken had en als ik vanuit zijn positie kijk, begrijp ik zijn frustratie’’, zegt hij tegen Omroep Gelderland. De raadsman denkt overigens niet dat zijn cliënt gebaat is bij de ontsnapping. 

Ontsnapping

Afgelopen vrijdagmiddag ontsnapte de tbs‘er tijdens begeleid verlof. Hij ging samen met een begeleider op de fiets boodschappen doen en nam het hazenpad. Sindsdien is een gespecialiseerd team van de politie naar hem op zoek. 

 1. Nederlandse onderzoeker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.