‘Onze basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen’
Tientallen basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen van hun schoolbesturen. Ze vinden dat de toets veel te veel stress bij leerlingen veroorzaakt en zeker tijdens deze coronacrisis niets zegt. ‘De eindtoets kan zelfs schadelijk zijn, want misschien kunnen kinderen minder goed laten zien wat ze in huis hebben.’
Delen per e-mail
Alle leraren weten prima waar hun leerlingen staan, ook met thuisonderwijs. Daar is die eindtoets echt niet voor nodig
Twintig schoolbesturen - verenigd in Leve het Onderwijs - roepen een manifest op om de eindtoets niet te verplichten. Ze vinden dat hun scholen en leerkrachten zélf moeten bepalen voor welke kinderen de toets meerwaarde heeft. Alleen als er bijvoorbeeld twijfel is over het schooladvies of in overleg met ouders moeten scholen ervoor kunnen kiezen die af te nemen.
De eindtoets is echter wettelijk verplicht. Inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie, Alida Oppers, zei juist gisteren in deze krant dat de eindtoets dit jaar wél moet doorgaan. ,,Dan wéét je in elk geval hoe de leerlingen en het onderwijs ervoor staan", zo luidde haar argument.
Die oproep schoot bij de schoolbesturen in het verkeerde keelgat, temeer omdat zij de inspectie en het ministerie maandag al over het manifest informeerde. Zij vinden dat er veel te weinig vertrouwen is in de deskundigheid van basisscholen en leerkrachten. ,,De leerkracht is de enige die kan beoordelen of een eindtoets voor een leerling nodig is", stelt Helma van der Hoorn, bestuurder van Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen (SAKS) en mede-initiatiefnemer van het manifest. ,,Alle leraren weten prima waar hun leerlingen staan, ook met thuisonderwijs. Daar is die eindtoets echt niet voor nodig.”
Hoger advies
De Onderwijsinspectie vindt van wel. Normaal gesproken kunnen na de eindtoets zo’n 17.000 leerlingen hoger instromen in het voortgezet onderwijs. Vorig jaar kreeg niemand een hoger advies, omdat de eindtoets niet doorging. Die kans wordt leerlingen ‘ontnomen’, stelt Oppers.
Ook minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) noemt het in een brief aan de Tweede Kamer ‘van groot belang’ dat de eindtoets dit jaar doorgaat. ‘Alleen als er in de zes weken voorafgaand aan de afnameperiode onvoldoende onderwijs- en voorbereidingstijd is als gevolg van de coronamaatregelen, kan een andere afweging worden gemaakt’, zegt hij.
Meetlat
Door corona kunnen ze misschien niet laten zien wat ze in huis hebben. Dan kan zo'n toets zelfs schadelijk zijn
Maar juist in een tijd waarin leerlingen niet allemaal even goed gedijen bij het thuisonderwijs heeft het volgens de schoolbesturen geen zin om alle kinderen langs dezelfde meetlat te leggen. ,,We weten dat kinderen zich niet lineair ontwikkelen. Ze kiezen allemaal hun eigen pad. Zeker nu", verklaart Van der Hoorn. Hoewel het schooladvies van de leerkracht tegenwoordig leidend is, voelen veel leerlingen nog druk om op de eindtoets te scoren. ,,Pedagogisch gezien is dat voor die kinderen niet eens goed. Ze denken dat hun leven van die toets afhangt, zitten dagenlang te zweten. Maar door corona kunnen ze misschien niet laten zien wat ze in huis hebben. Dan kan zo'n toets zelfs schadelijk zijn.” Scholen hebben afgesproken om kansrijk te adviseren.
Daarom hopen de schoolbesturen op genoeg steun om het ministerie van Onderwijs en de Onderwijsinspectie ervan te overtuigen dat die verplichting eraf moet. Lukt dat niet dan moeten de schoolbesturen zich beraden op hoe met de eindtoets om te gaan. Van der Hoorn: ,,Scholen kunnen bijvoorbeeld zelf beslissen daar geen waarde aan te hechten en kinderen niet te pushen. Dan toetsen ze alleen omdat het moet, niet omdat ze denken dat het nodig is.”
Leerprestaties
In het jaarlijkse onderwijsrapport De Staat van het Onderwijs constateerde de Onderwijsinspectie juist dat er te weinig wordt getoetst. Volgens de inspectie dreigt het onderwijs het zicht te verliezen op leerprestaties van scholieren, waardoor het bijsturen met extra begeleiding ‘op onderdelen onmogelijk’ wordt.
De ondertekenaars van het manifest vinden dat in Nederland een onderwijssysteem overeind wordt gehouden dat ten koste gaat van de kinderen. ,,Kinderen krijgen pas optimale kansen als scholen kijken naar wat een kind op welk moment kan. Het werkt niet om alle leerlingen op eenzelfde moment eenzelfde toets te laten maken. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken. Dat idee is sterk verouderd", zegt Van der Hoorn.
De coronacrisis maakt dat extra duidelijk, zeggen de schoolbesturen, want waarom praten over leerachterstanden als álle kinderen niet alle lesstof hebben gehad? ,,Het is alsof kinderen producten zijn op een lopende band in een fabriek. Daarmee doen we ze geen recht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het kabinet kijkt vanavond vooral vooruit naar april: de versoepelingen op een rij
Schrijf deze maand maar af: het kabinet kijkt voor versoepelingen van de coronamaatregelen vooral naar volgende maand. De avondklok wordt waarschijnlijk verlengd tot 30 maart, de hbo’s en universiteiten blijven ook nog tot dan op slot. -
PREMIUMprofiel
Voorzichtige drugscrimineel Rico de Chileen zou samenwerken met Ridouan Taghi
Hij was volgens Justitie even machtig als Ridouan Taghi, maar voor het grote publiek bleef hij een onbekende. Tot nu, want Rico de Chileen verschijnt vandaag voor de rechter. Wat bracht de behoedzame topcrimineel ten val? -
PREMIUMcolumn
Armoede maakt weinig los, kinderen wel
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
PREMIUM
Unieke vondst: onbekend schilderij van Nijmegen opgedoken bij Amerikaans veilinghuis
Op een kunstveiling in de Verenigde Staten is een tot nu toe onbekend schilderij van Nijmegen opgedoken. ‘Probably Paris’ stond erbij geschreven, maar kunsthandelaar en -liefhebber Patrick Peeters zag meteen dat het om Nijmegen ging en wist het op de kop te tikken. Kenners noemen het een ‘unieke vondst.’ -
Politie houdt man (30) aan voor betrokkenheid bij vergismoord op Nijmeegse klusjesman
De politie heeft een 30-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vergismoord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kilicsoy (49). Het slachtoffer werd op 6 juli op straat in Beuningen doodgeschoten.
-
PREMIUM
Geen geld én geen werk: sluiting drijft sekswerkers tot wanhoop
De financiële en psychische nood onder sekswerkers is hoog. Soms zelfs met zelfmoord tot gevolg, zegt Priscilla van Limbeek van privéhuis Zwols Pleziertje. Sekswerkers krijgen vaak geen noodsteun. ,,Die stress kan iemand over het randje duwen.’’ -
PREMIUM
Donorkinderen en ouders naar rechter om identiteit spermadonor: ‘Ik voel me besodemieterd’
Voor de tweede keer in korte tijd stappen donorkinderen naar de rechter om te eisen dat een spermadonor zijn identiteit prijsgeeft. De man beloofde destijds dat zijn donorkinderen mogen weten wie hij is, maar hij wenst nu toch anoniem te blijven. De kinderen en hun ouders willen dat de vruchtbaarheidskliniek en de stichting die alle donoren registreert alsnog zijn gegevens verstrekken. -
PREMIUM
Hoe evangelist miljoenen Nederlanders waarschuwt voor coronavaccin: ‘Het is een complot uit de hel’
Neem het niet, zegt evangelist Jaap Dieleman uit Zeewolde over het coronavaccin. Het is een ‘opmaat naar het teken van het beest’. Hij verkondigt deze onheilspellende boodschap in een gratis magazine, dat in het hele land op de deurmat ploft. Hij krijgt bijval, maar ook scherpe kritiek uit christelijk Nederland. Wie is deze man die de vaccinatie een ‘complot uit de hel’ noemt?