Volledig scherm
Leden van Bandidos, hier in Duitsland. © ANP

Ook gerechtshof verbiedt motorclub Bandidos, zelfstandige chapters mogen blijven bestaan

Het gerechtshof in Arnhem heeft vandaag besloten dat motorclub Bandidos in Nederland verboden blijft. De losse chapters van de club mogen echter blijven bestaan, omdat het OM tegen die afdelingen geen verzoekschrift voor een verbod heeft ingediend. Bandidos-president Harrie Ramakers laat weten dat hij blij is met de uitspraak. ,,Beter kan niet.”

Er geldt namelijk alleen een verbod op Bandidos Holland als organisatie, maar dus niet op lidmaatschap van subafdelingen. ,,Het Openbaar Ministerie heeft zoals gewoonlijk een hele grote fout gemaakt”, aldus Bandidos-voorman Ramakers. De advocaat van de club is er ook van overtuigd dat de leden van die individuele afdelingen, met hesjes van die afdelingen, gewoon mogen rondrijden.

Vorig jaar verbood de rechtbank in Utrecht de motorclub al. De rechter oordeelde toen dat de club geweld pleegt en stimuleert. Bandidos tekende daarop beroep aan bij het hof. Tijdens de eerdere behandeling van de zaak in augustus dit jaar stelden Bandidos dat de Nederlandse afdeling ten onrechte wordt afgerekend voor geweld dat is gepleegd door leden in het buitenland. Bovendien worden volgens de motorclub door de ban ook Nederlandse chapters getroffen waarvan geen geweldsincidenten bekend zijn. 

Gewelddadig

Volgens het hof kan niet vast komen te staan dat er geen sprake is van een wereldwijde Bandidos-organisatie die als een zelfstandige eenheid naar buiten treedt. Volgens het hof rivaliseert motorclub Bandidos op gewelddadige wijze met andere motorclubs. Ook krijgen leden die de club willen verlaten te maken met geweld en dreiging. Bandidos Holland is daarom in strijd met de openbare orde en moet worden verboden en ontbonden, aldus het hof. Het is niet toegestaan om lid te zijn.

Sinds het verbod op de Nederlandse tak van motorclub Bandidos is er minder geweld gepleegd en zijn er, voor zover bekend, geen confrontaties geweest met andere motorclubs, aldus officier van justitie Toine van de Ven tijdens een eerdere zitting.

,,De voorzichtige conclusie is dat het verbod werkt”, zegt Van de Ven. Er zijn weliswaar na vorig jaar december, toen de rechtbank Utrecht het verbod oplegde, nog geweldsincidenten geweest, maar het aantal en de ernst van daarvan zijn minder dan voorheen.

Strak geleide en hiërarchische vereniging
Bandidos Motorcycle Club is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters in verschillende steden zoals Sittard, Nijmegen en Utrecht met enkele tientallen leden. Volgens advocaat Marnix van der Werf zijn alle chapters onafhankelijk en gaat het OM onterecht uit van een strak geleide en hiërarchische vereniging.

Motorclub Bandidos kreeg als eerste te maken met een verbod. In juni werd ook Satudarah in de ban gedaan. Het OM werkt nog aan een rechtszaak tegen de Hells Angels. Een eerdere poging van het OM om die club te verbieden, mislukte in 2009.