Volledig scherm
De grijze BMW waarmee de vermoedelijke overvaller crashte. © Persbureau Meter

Ook verdachten dodelijk drama Hoogeveen zijn Chinees

De twee Hagenaars die donderdagavond werden aangehouden na de dood van een Chinese restauranthouder in Hoogeveen, hebben zelf ook een Chinese achtergrond, blijkt. Het duo zou het slachtoffer hebben overvallen.

De twee Hagenaars worden ook verdacht van verboden wapenbezit, meldt RTV Drenthe. Het Openbaar ministerie Noord-Nederland noemt de verdenking van een overval voorbarig. ,,Om de verdachten te kunnen aanhouden, is een eerste verdenking geformuleerd. Dit op basis van de bevindingen van de politie. Verder onderzoek moet uitwijzen of die verdenking stand houdt", zegt woordvoerder Melanie Kompier. 

Vrijgelaten

Ze wil niet bevestigen dat de twee verdachten van Chinese afkomst zijn maar ontkent het ook niet. Een van de mannen, een 31-jarige Hagenaar, verkeert alweer op vrije voeten. Hij werd aangehouden omdat hij zich opvallend ophield in de buurt van de plaats delict. ,,Zijn voorlopige hechtenis is opgeheven maar hij blijft verdacht", licht Kompier toe. Het voorarrest van zijn 30-jarige kompaan is vandaag met veertien dagen verlengd.

Er zijn volgens haar drie gronden waarop de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis kan opheffen:  geen gevaar voor recidive (herhaling), geen vluchtgevaar en/of geen geschokte rechtsorde (samenleving). 

De verdachte die nog vastzit, hoort morgen of zijn voorarrest wordt verlengd of niet. Hij ligt gewond in een penitentiair ziekenhuis in Den Haag. De Hagenaar zat waarschijnlijk achter het stuur van de grijze BMW die donderdag omstreeks 22 uur met hoge snelheid op een betonnen rand knalde achter Chinees-Indisch restaurant Lotus in Hoogeveen. 

Cash geld

De politie sprak aanvankelijk van een auto-ongeluk maar later bleek dat de restauranthouder op de motorkap van de wagen was gesprongen in een poging de vermeende overvallers tegen te houden. De Chinees bezweek een uur later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

Volgens de politie lag er op de achterbank een hoeveelheid cash geld. Een ooggetuige verklaarde dat de echtgenote van de Chinese restauranthouder het geld uit de auto wilde halen maar werd tegengehouden door agenten.