Volledig scherm
© ANP

Op deze plekken mag je vanaf nu niet meer roken, ook al zijn ze openbaar

Groningen heeft als als eerste gemeente in Nederland een rookvrije openbare zone ingevoerd. Mensen die in de betreffende gebieden roken kunnen volgens de gemeente in het uiterste geval worden beboet.  

De maatregel in Groningen geldt voor een gebied rondom de ingang van het universitair ziekenhuis UMCG, het plein voor het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en bij het Alfa College in de Admiraal de Ruijterlaan. Allemaal openbaar gebied. Daar mag vanaf vandaag niet meer gerookt worden.

Mensen die in de betreffende gebieden nog wél roken kunnen volgens de gemeente in het uiterste geval worden beboet. Het doel van de maatregel is ‘het beschermen van bezoekers van plaatsen als scholen, sportverenigingen en ziekenhuizen tegen hinder door rook(gassen)’. Het gehele UMCG-terrein en alle gebouwen ervan waren sinds begin dit jaar al volledig rookvrij.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zal vandaag de eerste rookvrije openbare zone in Nederland voor de hoofdingang van het UMCG markeren. Daarna gaat hij in discussie met studenten geneeskunde over roken en preventie. 

Blokhuis bezoekt ook nog een Groningse vestiging van Lidl die besloten heeft om geen tabaksproducten meer te verkopen. Hoeveel meer rookvrije openbare zones er gaan volgen, is niet bekend. 

In dit straatje in Genemuiden geldt al sinds 1869 een rookverbod:

  1. Erehaag met trekkers voor verongelukte Bart (17)

    Erehaag met trekkers voor verongeluk­te Bart (17)

    Acht grote trekkers met rode ballonnen als hartjes en zwaailichten, gereden door schoolkameraden van de verongelukte Bart Bloemendaal (net 17). Ze stonden vrijdagavond in het gelid naast het zalencentrum Morshuis in Albergen. De leerling van de school het Zone.college uit Harbrinkhoek kwam vorige week vrijdagavond op een rotonde in Reutum onder zijn gekantelde trekker terecht. Hij zei tegen zijn moeder dan hij met een vriend zou gaan ‘snacken’, maar ze troffen meisjes. Na het fatale ongeluk waren het kerkdorp en de wijde omgeving zijn in een diepe rouw gedompeld.