Volledig scherm
Lex Gaarthuis in de Radio 10 studio © ANP Kippa

Openbaar Ministerie start onderzoek naar discriminerend coronalied

Het Openbaar Ministerie Amsterdam start een onderzoek naar de strafbaarheid van het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ dat op Radio 10 was te horen. Bij de politie is aangifte van discriminatie gedaan tegen een radio-dj en tegen Radio 10 vanwege het carnavalslied dat daar werd uitgezonden. 

,,Er zijn meerdere aangiften tegen lied,” zegt een woordvoerder van het OM. Daarnaast zijn er bij de politie vele honderden meldingen binnengekomen. ,,Sommigen daarvan zijn omgezet tot aangiftes, die mensen willen dus echt dat tot vervolging wordt overgegaan,” aldus de woordvoerder.

Ook het Meldpunt Discriminatie heeft veel meldingen ontvangen. Het OM zal naar aanleiding van de aangifte de tekst van het lied op strafbaarheid beoordelen. Het is dan ook niet nodig nog aangifte te doen, aldus het OM. Het lied wordt immers sowieso al beoordeeld. Het aantal aangiftes is niet relevant, zegt het OM.

In het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ op de melodie van ‘Wij vieren feest’ worden discriminerende termen gebruikt als ‘stink-Chinezen’. Ook wordt er opgeroepen om geen Chinese gerechten meer te eten. 

Dj Lex Gaarhuis maakte eerder al excuses voor het lied. ,,Een aantal mensen voelt zich gekwetst en dit raakt me. Ik vind het heel vervelend voor de mensen die dit aangaat. Het is uiteraard niet de bedoeling van Radio 10 en zeker ook niet van ons als makers van het programma om iemand te kwetsen met dit programma-onderdeel of te discrimineren.’’

Het Corona-virus heeft inmiddels al meer dan 1000 mensen het leven gekost.

 1. Coronavirus op eiland Tenerife en seksuele voorlichting met Kim Holland in Ochtend Show to go

  Coronavi­rus op eiland Tenerife en seksuele voorlich­ting met Kim Holland in Ochtend Show to go

  Pornoactrice en ondernemer Kim Holland is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Holland vertelt ons over de seksuele voorlichting op scholen in het land. Techverslaggever David Bremmer gaat in op de groeiende commotie rond 5G-zendmasten. We skypen hier ook over met Leo Lagendijk van het Kennisplatform EMV. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.
 2. Bruiloftschutter verrichtte 'goede daad' door pistool uit handen van heethoofd te trekken
  eis: 18 jaar cel

  Bruiloft­schut­ter verrichtte 'goede daad' door pistool uit handen van heethoofd te trekken

  Tugay G. dacht naar eigen zeggen een goede daad te verrichten toen hij op een bruiloft een pistool in handen kreeg van ‘een heethoofd’. Dan zou er tenminste niet mee geschoten worden. Maar even later haalde hij zelf drie keer de trekker over te midden van allerlei gasten. Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar cel tegen de man die vorig jaar drie mensen verwondde bij een schietincident in Beckum Palace.