Volledig scherm
Harm Brummer is begonnen aan de opleiding Droning op het ROC van Twente. © Marieke Amelink

Opleiding ‘droning’ van Twents ROC valt in de smaak bij jong en oud

Aan het ROC van Twente is woensdag de nieuwe opleiding Droning begonnen. Studenten van verschillende studierichtingen leren met drones vliegen en hoe die het creatieve, logistieke en technische beroep kunnen verrijken.

Harm Brummer (41) uit Enschede is één van de eerste twaalf studenten die dit keuzedeel volgen dat aan het mbo-college voor transport, logistiek en mobiliteit van het ROC van Twente in Almelo wordt gegeven. Brummer werkt al bij afvalverwerker Twence met een drone. Hij vliegt ermee boven de veranderende bergen vuilnis om de opslag in kaart te brengen en warmtehaarden te detecteren. Het bedrijf is volgens hem steeds meer overtuigd van het nut van een drone om overzicht te houden.

Brummer is senior logistiek medewerker en volgt, om zich verder te bekwamen, de opleiding manager transport en logisitiek op mbo-4 niveau. Volgend jaar moet hij gecertificeerd zijn om op het terrein met de drone te kunnen blijven vliegen. Hij wil met de keuzeopleiding meer kennis over de werking van drones en over de regelgeving opdoen.

Nieuwe beroepen dankzij drones

Docent logistieke vakken Bauke Post en directeur Laurens van Lier schetsten een toekomst waarbij de drone niet meer is weg te denken. Toepassingen lijken eindeloos: in de bouw, fotografie, beveiliging, brandweer. Bij Amazon, vertelt Post, vliegen drones langs de stellingen om barcodes te scannen om zicht te houden op de voorraad. Er ontstaan nieuwe beroepen dankzij de drone. Van Lier voorspelt dat de komende generatie nooit meer een lucht zonder iets erin zal zien.

Gecrasht

Roel Raven (20) uit Eibergen gaat de opleiding doen vanuit de studie mediavormgeving. Het lijkt hem ‘fantastisch’ die te gebruiken voor foto- en videoreportages. Zijn droom is het om die te maken in verre landen waar hij wil laten zien hoe daar nog weinig bekende stammen leven. Hij heeft zelf nog niet met een drone kunnen fotograferen, omdat zijn drone al snel na de eerste vlucht crashte.

Joep Hofsté uit Almelo volgt de studie manager Transport, Logistiek en Mobiliteit. Hij verwacht in deze richting veel werk en denkt met de droneopleiding zijn kansen te vergroten. De drone die hij van zijn moeder had gekregen, strandde binnen een halve dag in de bomen.

Volledig scherm
Vlnr: Roel Raven , Bjorn Kromhof en Ralph Eshuis. © Marieke Amelink