Oplichters doen huiswerk steeds beter: ‘Mensen beseffen niet hoeveel er over ze online staat’
VIDEOIn 2020 hadden slachtoffers ruim 50 procent meer schade door fraude dan een jaar eerder. Oplichters gaan steeds vernuftiger te werk, zegt de Fraudehelpdesk. ,,Scherm je online gegevens goed af.”
Delen per e-mail
Slachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade. In 2019 was dat nog 26 miljoen. In totaal ontving de Fraudehelpdesk zo’n 350.000 meldingen via het callcenter of online. Volgens de helpdesk speelt de coronacrisis oplichters in de kaart. ,,Vooral ouderen, een kwetsbare groep die nooit online was, moesten vaker het internet op”, zegt directeur Marloes Kolthof. ,,Daar maken oplichters misbruik van.”
In ruim 12.600 gevallen ging het om zogeheten identiteitsfraude, bijvoorbeeld door een hulpvraag te versturen via WhatsApp. Oplichters doen zich voor als een bekende en geven aan snel geld nodig te hebben. Goedwillende mensen maken zo argeloos geld over naar criminelen.
Stemopnames
Volgens Kolthof bereiden oplichters zich steeds beter voor. ,,Lukraak een appje sturen gebeurt nog wel, maar oplichters gaan vaak veel gerichter te werk. Ze maken een hele studie van het slachtoffer en zijn of haar contacten, bijvoorbeeld door sociale media af te struinen. Soms maken ze zelfs gebruik van stemopnames van een bekende.”
De Fraudehelpdesk roept mensen daarom op hun profielen op sociale media af te schermen voor onbekenden. ,,Mensen realiseren zich niet hoeveel er over hun privéleven online staat. Daar maken oplichters misbruik van. Een andere tip is: betaal nooit op basis van een bericht. Bel eerst met die persoon op het al bij jou bekende nummer. Als het om een bedrijf gaat, zoek het nummer dan op via de website.”
Slotje
Ruim 4800 mensen meldden handelsplaats- of webwinkelfraude bij de Fraudehelpdesk. In bijna 3800 gevallen ging het daadwerkelijk mis en werden mensen opgelicht. Volgens Kolthof denken veel mensen ten onrechte dat het symbool van een slotje aangeeft dat een webwinkel veilig is. ,,Dat slotje geeft alleen aan dat de verbinding met de website veilig is. Het zegt niets over de eerlijkheid van de aanbieder.”
Lukraak een appje sturen gebeurt nog wel, maar oplichters gaan vaak veel gerichter te werk
Het meeste geld verloren mensen door beleggingsfraude, in totaal ruim 13 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag waarvoor mensen het schip in gingen, is fors: 33.000 euro per slachtoffer. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die ingaan op advertenties op sociale media, waarin BN’ers worden misbruikt om beleggingsproducten aan te bieden.
Ook die online advertenties worden steeds vernuftiger. Omdat sociale media zoals Facebook en Instagram malafide advertenties eruit filteren, linkt de aanbieder eerst naar een onschuldige pagina. Na de automatische controle wordt de pagina waarnaar de advertentie verwijst aangepast. Zo verschijnen advertenties voor malafide beleggingsproducten toch online en is het voor de sociale media lastig er tegen op te treden.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Het is belangrijk dat wij gaan beseffen dat er bloed kan kleven aan onze goedkope kleding
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren. -
PREMIUMHet zaad van Karbaat
Omstreden spermadokter misbruikte patiënten: ‘Je krijgt een héél mooi kind, zei hij, nu snap ik waarom’
Jan Karbaat, de arts die met zijn eigen sperma vrouwen insemineerde en tientallen donorkinderen verwekte, maakte zich ook schuldig aan seksueel misbruik. Meerdere vrouwen zeggen aangerand en soms bijna verkracht te zijn. Ook maakte hij seksueel getinte opmerkingen. Dat verklaren ze in de driedelige documentaire ‘Het Zaad van Karbaat’, die vanaf maandag wordt uitgezonden. -
Jongetje (4) overleden na aanrijding door automobilist zonder rijbewijs
Een 4-jarige jongen is gistermiddag om het leven gekomen bij een aanrijding met een auto in Hoogezand (Groningen). De bestuurder van het voertuig, een 18-jarige man zonder rijbewijs, is aangehouden en verhoord. -
PREMIUM
Hoe Atif S. betrokken raakte bij het grootste drugstransport ooit
Hij zit in de cel omdat hij voor 600 miljoen euro aan cocaïne zou ophalen. Hoe raakte de 28-jarige Atif S. uit Vlaardingen betrokken bij het grootste drugstransport naar Europa ooit? ,,Het verrast mij niet”, zegt een jeugdvriend. -
Amsterdam sluit Vondelpark tijdelijk af, politie grijpt ook in Nijmegen in
De gemeente Amsterdam sluit het Vondelpark tijdelijk af omdat het er donderdagmiddag opnieuw te druk was. Bezoekers mogen het park alleen nog verlaten, meldt de gemeente.
-
PREMIUMvideo
Coronatestafval wordt niet goed afgevoerd: ‘Dit zijn wel heel erg grove overtredingen’
Coronateststraten gaan slordig om met het afvoeren van besmettelijk testmateriaal. Ook bij het verpakken en vervoeren van afgenomen testmonsters worden regelmatig regels overtreden. Hierdoor is er risico op meer besmettingen. -
PREMIUMvideo
94 kilo, 1,86 meter lang en luistert naar de naam Jansen: Frank is dé gemiddelde Nederlander
Het zou je maar overkomen: in álles gemiddeld zijn. Een topprestatie zou je denken, maar verdient het wel een Nobelprijs om als ‘volstrekt gemiddeld’ betiteld te worden? Frank Jansen uit Wijchen is de ‘gelukkige’. -
VIDEO
Online oplichting naar recordhoogte: 30 miljoen buit met sluwe trucs in Nederland
Door corona zijn mensen extra vatbaar voor oplichters die het op hun bankrekening hebben voorzien. Betaalvereniging Nederland denkt dat mensen dit jaar via phishing, spoofing en WhatsAppfraude in totaal meer dan 30 miljoen euro kwijt zijn geraakt.