Volledig scherm
Foto ter illustratie. Auto's rijden in de avondspits op de A12 door een dikke laag mist naar huis. © ANP

Opnieuw code geel om dichte mist in groot deel van het land

Het KNMI waarschuwt vandaag voor dichte mist in het noorden en oosten van het land. Het weerinstituut heeft daarom code geel afgegeven voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Utrecht.

In deze provincies is er tot ongeveer middernacht sprake van ‘gevaarlijke rij-omstandigheden door slecht zicht’, aldus het KNMI. Het verkeer wordt geadviseerd de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden. ,,Mist kan verraderlijk zijn door plotseling optreden ervan.”

De mist breidt zich westwaarts uit naar het midden en noordwesten van het land. Raymond Klaassen, meteoroloog van Weerplaza, heeft wel een verklaring voor het feit dat het mistveld eerder boven het noordoosten en een deel van Duitsland blijft hangen. ,,Het is een hardnekkige mist. Er is weinig beweging in de atmosfeer. De zon heeft onvoldoende kracht om de boel weer weg te laten trekken en omdat de wind uit het oosten komt, schuift de mist langzaam op richting het westen.”

Klaassen voorspelt dat het zicht ook morgen nog een groot deel van de dag slecht blijft. ,,Dit gebeurt zo af en toe laat in de herfst en in de winter. Het kan net zo goed in andere delen van Nederland zijn. Morgen gaat het in de loop van de dag harder waaien, dan wordt het zicht langzaam beter. Met name in het noorden en oosten blijft het mistig.”

Ook vanochtend werd door het KNMI voor vrijwel het hele land code geel afgegeven. Toen voor lokale gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en plaatselijk dichte mist.