Volledig scherm
De pizzakoerier stond volgens de maker van de foto helemaal alleen bij een plantsoentje aan de rand van de Hoornse binnenstad. © Stephen George

Opnieuw lof voor pizzakoerier die herdenkt tijdens bezorging

Een foto van een Hoornse pizzakoerier die twee minuten stil is naast zijn fiets wordt massaal gedeeld door gebruikers op social media. Vorig jaar gebeurde hetzelfde met een foto van een pizzabezorger in Groningen. ,,Dat wist ik niet maar maakt het alleen maar mooier", zegt Stephen George uit Hoorn die het plaatje gisteravond schoot.

George was naar eigen zeggen zo onder de indruk van het eerbetoon door de pizzabezorger dat hij de foto deelde op zijn LinkedIn-profiel. Dat leverde hem tientallen reacties op van mensen die de koerier lof toezwaaiden. De foto gaat ook als een dolle op Twitter, werd al ruim 400 keer geretweet en kreeg 1.900 hartjes en tientallen loftuitingen.

Prachtig, vindt George. De mede-eigenaar van een landelijke uitzendketen zag de pizzakoerier gisteravond toevallig staan toen hij vlak voor achten met zijn gezin van de Hoornse binnenstad naar huis liep over de Pakhuisstraat. ,,We zagen hem stoppen en van zijn fiets stappen. Even later zette hij zijn pet af en vouwde zijn handen voor zijn lichaam. Toen de kerkklokken acht uur sloegen, boog de jongen het hoofd naar beneden. Dat vonden we zo ontroerend dat ik een foto besloot te maken."

Quote

Hij zag ons niet en hoefde het eerbetoon dus niet voor de buitenwe­reld te doen

Stephen George , Mede-eigenaar van landelijke uitzendketen

De pizzakoerier stond helemaal alleen naast de weg bij een plantsoentje, vervolgt George. ,,Hij zag ons niet en hoefde het eerbetoon dus niet voor de buitenwereld te doen. Dat hij het toch deed, vind ik vrij respectvol voor zo'n jonge jongen. Toen hij wegfietste, riep ik naar hem dat ik het klasse vond wat hij had gedaan. De pizzakoerier stak toen zijn hand op." 

De pizzakoerier was op pad voor Domino's. De Hoornse vestiging gaat pas om 11.30 uur open en is zodoende nog niet bereikbaar voor commentaar. Een koerier van een Groningse vestiging van dezelfde pizzaketen kreeg op 4 mei vorig jaar ook van alle kanten lof voor zijn eerbetoon.

De Domino's filiaalhouder verklaarde nadien dat het binnen het bedrijf gebruikelijk is om twee minuten stilte in acht te nemen. ,,De telefoonlijn ligt plat, de medewerkers uit de keuken leggen hun werk neer en ook de bezorgers vraag ik voor vertrek of ze om 20.00 uur van hun fiets willen stappen. Zo kunnen wij de oorlogsslachtoffers op onze manier herdenken.”   

Studentensite GroningenLife! deelde de 'iconische foto' van de respectvolle pizzakoerier gisteravond om niet-Nederlandse studenten te wijzen op de twee minuten stilte voor de oorlogsdoden. 

Bekijk hieronder de beelden van de Nationale Dodenherdenking: