Oud-vuurtorenwachter krijgt taakstraf voor stalken gezin van minnaar nadat ze gedumpt werd
rechtszaakDe voormalige vuurtorenwachter van de Brandaris op Terschelling krijgt een taakstraf van 120 uur voor het stalken van de vrouw van haar ex-minnaar, nadat ze door hem gedumpt was. De rechtbank legde Nicolette van B. bovendien een voorwaardelijke celstraf van een maand op en een contactverbod.
Justitie eiste eerder vandaag de maximale taakstraf van 240 uur wegens belaging. De 41-jarige Van B. was jarenlang het boegbeeld van de Brandaris, de bekende vuurtoren op Terschelling. In 2019 had ze ruim een half jaar een affaire met een man uit Warten, een dorp in de gemeente Leeuwarden.
Toen hij de geheime relatie beëindigde, begon ze zijn gezin en vooral zijn echtgenote te stalken. Ze belde hem tientallen keren en verzond mails en appjes naar de echtgenote van de man. Ook stuurde ze een brief van 130 kantjes waarin ze de affaire beschreef, inclusief pornografische foto’s van de man en een kerstkaart. Ze noemde de echtgenote van de man een ‘kutbejaarde’.
De post was geadresseerd aan haar ex-minnaar maar werd geopend door de echtgenote en haar minderjarige dochter. Dat de brief door anderen zou worden geopend, kon Van B. volgens de rechtbank niet weten. Bij de kerstkaart ligt dat anders, aldus de rechter.
Volgens het OM benaderde Van B. ook familieleden en vrienden via sociale media en stond ze zelfs een keer voor de deur bij het gezin in Warten.
Woordenwisseling
De ex-vuurtorenwachter kreeg vorig jaar september al een gedragsaanwijzing. Een maand later kwam ze in een winkel in Leeuwarden de echtgenote van haar ex-minnaar tegen. De twee kregen een woordenwisseling, waarna de echtgenote naar de politie stapte.
Het Openbaar Ministerie betoogde dat Van B. daarmee het contactverbod heeft overtreden. Volgens de rechter kan uit camerabeelden worden afgeleid dat Van B. de vrouw daar ook wilde filmen, maar ontbreekt voldoende bewijs.
Steggelen over de liefde
Op de zitting noemde haar advocaat Tjalling van de Goot het een ‘kift tussen twee vrouwen, die steggelden over de liefde’. Van B. voelde zich 'gebruikt’ door haar ex-minnaar. Het stalken was haar ‘uiting van verdriet’, omdat de man zijn gezin verkoos boven haar.
Van de Goot ziet onvoldoende bewijs voor alle verdenkingen. Bovendien heeft de echtgenote regelmatig contact met Van B. gezocht en is er sprake van actie-reactie, aldus Van de Goot. De confrontatie in de winkel was volgens hem toevallig en het is maar de vraag of Van B. er het contact legde.
Van B., die twee dagen in de cel heeft gezeten, was niet bij de zitting omdat ze het psychisch niet aankon. Ze had de rechtbank tevergeefs gevraagd de zaak achter gesloten deuren te behandelen, uit angst voor de reactie van de hechte eilandgemeenschap op Terschelling.
Ze heeft het belagen deels toegegeven en wordt nu op eigen initiatief behandeld voor psychosociale problemen. De reclassering acht de kans op herhaling laag tot gemiddeld. Bij de voorwaardelijke celstraf geldt een proeftijd van twee jaar.
Seksuele intimidatie
Van B. stopte in 2016 noodgedwongen als vuurtorenwachter van de Brandaris, nadat ze al enkele keren tevergeefs bij leidinggevenden melding had gedaan van pesterijen, verbaal geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer. Ze zat ruim twee jaar ziek thuis. Een onderzoekscommissie constateerde dat er sprake was van een ‘onveilige cultuur’ op de Brandaris.
De kwestie verdeelde Terschelling, waarbij eilandbewoners en Van B. via sociale media uitlatingen deden over elkaar. Van B. deed op Twitter haar beklag over collega’s en haar werkgever, Rijkswaterstaat. Negen mensen klaagden haar daarvoor aan. De rechter sprak haar in de meeste gevallen vrij, maar voor één geval kreeg ze een boete van 200 euro wegens smaad.
Een eilandbewoner die een paar duizend tweets over Van B. plaatste, kreeg een boete van 500 euro. Hij moest haar ook een schadevergoeding van 500 euro betalen.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte geeft mondjesmaat toe: ‘Onbedoeld te hard geweest naar ongevaccineerden’
De coronacrisis was een ‘epidemie van de ongevaccineerden’. En wie geen coronaprik neemt, is ‘asociaal’ of ‘decadent'. Dit soort uitspraken van kabinetsleden zijn misschien te ‘hard’ geweest, erkent premier Mark Rutte. Daar zijn deskundigen het roerend mee eens. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Jacko (52) werd voor gek verklaard, nu profiteert hij volop van investering: ‘We konden het zien aankomen’
Energieprijzen rijzen de pan uit, mensen zien soms wel een verdrievoudiging van hun maandbedrag op de energierekening. Hoe gaan ze daarmee om en wat doen ze tegenwoordig anders? Jacko Put (52) uit Apeldoorn werd voor gek verklaard toen hij in 2018 een warmtepomp liet installeren. Maar inmiddels is hij het die het laatst lacht. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMcolumn1
Ik zie nergens leerlingen schuimbekkend op de grond liggen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUM
Marjanne zat op de veerboot met agressieve man: ‘Personeel verborg zich in stuurhut’
Het zal je maar gebeuren: je zit op een boot met een gevaarlijke man die met denkbeeldige pistolen loopt te zwaaien en het personeel heeft zich opgesloten in de stuurhut. Het overkwam Marjanne Kroot afgelopen zondagavond, op de boot van Breskens naar Vlissingen. -
‘Politie en OM misten relevante signalen voor moord Peter R. de Vries, Derk Wiersum en broer kroongetuige’
Politie en Openbaar Ministerie (OM) zijn herhaaldelijk gewaarschuwd voor wraakacties door de bende rond Ridouan Taghi maar door ‘systeemfouten’ leidde dat niet tot een betere beveiliging van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B.