Petra en Dimitri weten hoe zo'n app voelt: ‘Het geeft rust, je hoort het vanzelf als er iets mis is’
Een app die je waarschuwt als je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Of later blijkt te hebben gekregen. Het klinkt als Big Brother in je nek, maar het geeft wel enige rust, vertellen Petra en Dimitri Haddeman. Zij wonen in Singapore en daar is de app al enige tijd in gebruik.
Delen per e-mail
Het kabinet hoopt snel een app te lanceren die mensen waarschuwt als ze met een coronapatiënt in contact zijn geweest, zei minister Hugo de Jonge vanavond. Precies zo'n app wordt al enige tijd in de overvolle stadstaat Singapore gebruikt. Hoewel het kleine Aziatische land (met bijna 6 miljoen inwoners) vanaf vandaag ook in een soort ‘intelligente lockdown’ zit (nog wel iets minder streng dan hier), houden ze de coronacrisis tot nu toe beter in de hand dan Nederland. Onder meer dankzij die app.
Petra en Dimitri Haddeman (46 en 47) emigreerden zeven jaar geleden naar Singapore en vertelden onlangs op deze site al kort over de app waar de Jonge nu ook aan wil. ,,De app wisselt anoniem telefoonnummers uit,” aldus Dimitri. ,,Dat gebeurt automatisch via de bluetooth van de telefoon als je met iemand een praatje maakt en per ongeluk te dichtbij komt. Als een van die personen besmet blijkt te zijn, of later wordt besmet, kijken ze in zijn of haar telefoon en zien ze meteen met wie die persoon allemaal contact heeft gehad. Als ik dus een praatje maak met iemand die later besmet blijkt te zijn of later het coronavirus oploopt, krijg ik dus automatisch een waarschuwing. Of een bericht dat ik twee weken in quarantaine moet blijven.”
Als ik een praatje maak met iemand die later besmet blijkt te zijn, krijg ik dus automatisch een waarschuwing
De app helpt de strenge overheid in Singapore snel te achterhalen wie besmet is en eventuele andere besmette personen snel te isoleren. Over de privacy maakt het al jaren in Singapore wonende stel zich weinig zorgen. ,,Al worden de telefoonnummers via deze app wel anoniem uitgewisseld,” vertelt Dimitri.
In de kiem smoren
De app is in Singapore slechts een van de maatregelen waarmee het kleine land probeert besmettingshaarden in de kiem te smoren. Volgens Petra en Dimitri is het installeren van de app niet verplicht. Zij hadden hem overigens wel snel op hun telefoon gezet. Het belangrijkste voordeel is de rust die het geeft. ,,Wat ik fijn vind aan al die maatregelen: je hóeft je niet gek te maken over de vraag wie er allemaal besmet zijn en of je het zelf hebt,” aldus Dimitri. ,,Of je zorgen te maken als je per ongeluk met iemand in contact bent geweest, of diegene misschien besmet is en of jij dan ook besmet bent. Je wordt niet gek, je hoort het wel. Je krijgt vanzelf een waarschuwing. Niet alleen als die persoon besmet was, maar ook als die een week later besmet blijkt te zijn.”
Vrijwillig
De privacybelangenorganisatie Privacy First reageert overigens kritisch op de plannen voor een mobiele anti-corona-app. ,,Zo’n app kan hooguit anoniem en vrijwillig, maar nooit verplicht”, schrijft de organisatie op Twitter. ,,En zelfs ‘vrijwillig’ zijn er nog talloze risico’s en mogelijke bezwaren.”
Digitale hulp bij het beteugelen van het coronavirus wordt op meer plekken al ingeroepen. De verspreiding van het coronavirus gaat ook te snel om op de klassieke, handmatige manier met contactonderzoeken in kaart te brengen, concludeerden onderzoekers van de Oxford Universiteit vorige week: ,,Een app kan de epidemie onder controle helpen krijgen, als er tenminste genoeg mensen gebruik van maken”, schreven de onderzoekers in een artikel in tijdschrift Science. ,,Door gericht aanbevelingen te doen kan de uitbraak onder controle worden gebracht zonder massale lockdowns.”
De app kwam vandaag aan bod bij de persconferentie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Moordverdachte valt door de mand door reizen zonder treinkaartje
De politie heeft afgelopen week een man in de boeien geslagen die was opgevallen omdat hij zonder kaartje in de trein reisde. Dat ontbrekende vervoersbewijs deed hem de das om. Het trok de aandacht van handhavers van de NS, waarna de gealarmeerde politie ontdekte dat de man gezocht werd voor moord of doodslag. -
PREMIUM
Lejo leefde 55 jaar in een leugen, zijn vader was zijn vader niet
Lejo Siepe, opgegroeid in de Noordoostpolder, was 55 toen hij ontdekte dat zijn vader zijn vader niet was. Zijn moeder er iets over vragen? Nee, dat ging niet meer, die was – net als zijn niet-biologische vader – overleden. Siepe ontrafelt, in het boek Onverwacht dat gisteren verscheen, polderleugens én verslaat een zoektocht naar zijn echte vader. -
Rechts-extremistische terreurverdachte ‘zat gewoon thuis op de bank onder een dekentje’
Namen Fabio I. en Steven V. deel aan een internationale, rechts-extremistische terreurorganisatie die via ‘een rassenoorlog een witte etno-staat wil vestigen’? Of waren de berichten die ze thuis vanaf de bank in telegram-groepen plaatste vooral ‘veel praten, weinig actie'. Ze hebben er allebei veel spijt van in ieder geval. -
Vrouw wil granaat naar politie brengen, maar besluit op agenten te wachten... bij benzinestation
Wat doe je als je in huis een handgranaat vindt? Naar het politiebureau ermee, dacht een vrouw uit het Zeeuwse Sluis gistermiddag. Alleen was het bureau gesloten. Dus vroeg de vrouw aan de politie om af te spreken bij een benzinestation in Oostburg. ,,We wisten niet hoe snel we erheen moesten rijden”, zegt wijkagent Henk Wiegman. -
video Kabinet wil app die wijst op contact met besmette landgenoot
Het kabinet hoopt snel een app te lanceren die mensen waarschuwt als ze met een coronapatiënt in contact zijn geweest. ,,Wij gaan de beste app selecteren met een belangrijke voorwaarde: de privacy moet gewaarborgd blijven”, zei minister Hugo de Jonge vanavond.
-
Onderwijsinspectie: Eindtoets op basisschool moet doorgaan
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan – ondanks corona. De Onderwijsinspectie waarschuwt: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan weten we niet hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is. ,,Dan verliezen we het zicht.” -
video Rutte: ‘Vier Pasen thuis, anders doen we alles teniet’
Premier Mark Rutte heeft een ‘klemmend beroep’ op Nederland gedaan om Pasen dit weekeinde thuis te vieren. -
PREMIUM
Alles over wandelschoenen: reken voor een goed paar op 150 tot 250 euro
Je nieuwe hobby - wandelen - heeft dankzij de lockdown serieuze vormen aangenomen en dus is het tijd voor goede schoenen. Maar welke past bij jouw voet en type wandeling?