Volledig scherm
PREMIUM
© Koen Verheijden

Piet (68) hielp zijn dochter haar trouwjurk uitzoeken. De bruiloft haalt hij niet

Ik heb geleefdAnnemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Lekkere, gezellige muziek moet er worden gedraaid op de uitvaart van Piet de Reus (68). ,,Op Jim Reeves word ik binnengedragen”, zegt de Zwollenaar. ,,Daarna komt Blueberry Hill van Fats Domino.”

Hij vertelt het met een brede glimlach, bijna alsof hij er zin in heeft. ,,Als laatste doen we Demis Roussos met My Friend The Wind. Dat lijkt me wel geslaagd, omdat ik word uitgestrooid.”

Zijn vrouw Bep pakt het lijstje er even bij. Oh kijk, hier is ook de tekst die namens Piet zal worden uitgesproken bij de crematie. Lekker kort, vindt Piet zelf. Laten we niet alles verklappen wat erin staat, maar de boodschap is dat de mensen niet teveel moeten treuren. Dat hebben ze lang genoeg kunnen doen tijdens zijn ziekbed. Hij weet al twee jaar dat hij de progressieve spierziekte ALS heeft en zijn conditie wordt met de dag slechter. Zijn inschatting is dat hij binnen een paar weken ‘voor het laatst zal roken’ (zíjn woorden). Ofwel: zal verworden tot as.

  1. Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om
behandelingen standaard af te wijzen
    PREMIUM

    Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om behandelingen standaard af te wijzen

    Twintig patiënten dagen zorgverzekeraar VGZ voor de rechter. Volgens de patiënten en hun revalidatieartsen worden bijna alle aanvragen voor behandeling ‘zonder objectieve reden afgewezen’. Artsen ondersteunen hun pleidooi en maken gehakt van de werkwijze van de zorgverzekeraar. Zij noemen het ‘absurd’ en ‘triest’ en vinden dat de patiënten ten onrechte de dupe zijn.